Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ Η Ε.Π.Ο. (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 1978;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ Η Ε.Π.Ο.
(ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 1978;)

Διάβασα προχθές μ’ ιδιαίτερο ενδιαφέρον την είδηση ότι η FOOTBALL LEAGUE ως φορέας διοργάνωσης του Πρωταθλήματος Β’ Εθνικής πρόκειται να χρεοκοπήσει. Η χρεοκοπία ενός ακόμη νομικού προσώπου ανάμεσα στα χιλιάδες δεν είναι κάτι το συνταρακτικό. Ωστόσο όταν η χρεοκοπία είναι ο μόνος τρόπος για να γλυτώσει κάποιος από τα χρέη -όχι μόνο τα παληά αλλά και απ’ όσα συσσωρεύονται εξαιτίας της λειτουργίας του- και ως αποτέλεσμα της επιλογής αυτής αλλάζει άρδην το ποδοσφαιρικό σκηνικό, τότε το πράγμα αλλάζει.    

Το Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο εισήχθη στην Ελλάδα με τον Ν. 879/1979 ο οποίος με τα 30 από τα 33 άρθρα του ρύθμιζε τα σχετικά μ’ αυτό. Το Β’ Κεφάλαιο του νόμου αποτελούμενο από 7 άρθρα (14-20) θεσμοθετούσε ως φορέα διοργάνωσης του Πρωταθλήματος την γνωστή μας Ε.Π.Α.Ε. (βλέπε εδώ). Ως γνωστόν μετά από 27 χρόνια το 2006 η διοργάνωση του Πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής ανατέθηκε στην SUPER LEAGUE και η Ε.Π.Α.Ε. αντικαταστάθηκε από την γνωστή μας FOOTBALL LEAGUE.

Βέβαια από το 1979 ως σήμερα η Επαγγελματική Ένωση των Π.Α.Ε. θεωρείται μέλος της Ε.Π.Ο.στης οποίας τις Γ.Σ. και ψηφίζει. Έτσι είναι λογικό να σκεφτεί κάποιος ότι σε περίπτωση αδυναμίας τους να διοργανώσουν τα Πρωταθλήματα Α’ & Β’ Εθνικής Κατηγορίας (η Γ’ Εθνική είναι από το 2013-2014 «Ερασιτεχνική») ότι η ευθύνη θα περάσει στην Ε.Π.Ο.

Μια Ε.Π.Ο. η οποία «παρέχει» έτσι κι αλλιώς τους διαιτητές στα Πρωταθλήματα όλων των Κατηγοριών, ενώ παράλληλα ρυθμίζει και τα της αδειοδότησης τους. Ωστόσο η συγκέντρωση τόσης εξουσίας στα χέρια ενός μόνο φορέα είναι δυνητικά προβληματική. Είναι όπως στην πολιτική που στην πράξη η Νομοθετική και η Εκτελεστική εξουσία (παρ’ ότι θεωριτικά ξεχωριστές) συγκεντρώνονται στην εκάστοτε Κυβέρνηση. Η τέτοια συγκέντρωση οδηγεί σε φαινόμενα διαφθοράς και συνεχούς συναλλαγής, αφού πολύ δύσκολα συγκρατείται κάποιος για πολύ καιρό και «δεν βουτάει τα δάχτυλα στο μέλι».

Συνεπώς η προοπτική να χρεοκοπήσει η SUPER LEAGUE και να περάσει και η Β’ Εθνική (μετά την «Ερασιτεχνική» Γ’) στα χέρια της Ε.Π.Ο. είναι κάτι παραπάνω από τη χρεοκοπία ενός ακόμη νομικού προσώπου. Οι «Επαγγελματικές Ενώσεις» (αρχικά Ε.Π.Α.Ε. και στη συνέχεια με τον Ν. 2725/1999 προστέθηκε και ο Ε.Σ.Α.Κ.Ε.) θεωρήθηκαν τόσο σημαντικές (όπως και κάθε άλλη Επαγγελματική Ένωση) ώστε αναφερόταν στον νόμο ρητά η Διοικητική και Οικονομική τους αυτοτέλεια. Διαβάζοντας δε τον Ν. 2725/1999 (αλλά και τον Ν. 3479/2006 με τον οποίο ιδρύθηκαν η SUPER & FOOTBALL LEAGUE) δεν βρίσκει καμία αναφορά-πρόβλεψη στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας τους.

Οπότε ανακύπτει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, στο οποίο πρέπει ν’ απαντήσει άμεσα το Υφυπουργείο Αθλητισμού:

Μπορεί μια Επαγγελματική Ένωση Π.Α.Ε. να χρεοκοπήσει και αν «ναι» τι γίνεται με τα χρέη της και την διοργάνωση του αντίστοιχου Πρωταθλήματος (δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία σχετική νομοθετική πρόνοια);

Επιπρόσθετα γεννάται ζήτημα νομιμότητας της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων (αλλά και των ευθυνών) από την FOOTBALL LEAGUE στην Ε.Π.Ο. όπως προκύπτει από τα παρακάτω.

  • Από πού και ως πού μια Ομοσπονδία μπορεί εκτός από τον θεσμικό της ρόλο ταυτόχρονα να υποκατασταθεί στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ενός μέλους της;
  • Μπορεί (και αν μπορεί πρέπει) κάτι τέτοιο να καλυφθεί με νομοθετική ρύθμιση;
  • Κατ’ αυτό τον τρόπο δεν δημιουργείται «σύγκρουση συμφερόντων»;

Προφανώς η χρεοκοπία μιας Επαγγελματικής Ένωσης όπως η Ε.Π.Α.Ε. και ο Ε.Σ.Α.Κ.Ε. ήταν κάτι αδιανόητο για τον νομοθέτη τόσο το 1999 όσο και το 2006 και γι’ αυτό δεν περιλήφθηκε κάποια ιδιαίτερη ρύθμιση για το ενδεχόμενο αυτό. Όπως άλλωστε προκύπτει και από τα ερωτήματα που έθεσα παραπάνω μια χρεοκοπία ανοίγει σημαντικά ζητήματα στα οποία πρέπει οποσδήποτε να δοθεί απάντηση, γιατί αν δεν προκύψει σήμερα (το ενδεχόμενο χρεοκοπίας) θα προκύψει σίγουρα αύριο.

Υ.Γ. Έχουμε εδώ και κάμποσο καιρό προεξοφλήσει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ε.Π.Ο. σε σχέση με την διοργάνωση του Πρωταθλήματος (βλέπε εδώ). Όσο περνά ο καιρός όλο και δικαιωνόμαστε. Άλλωστε ακόμη και αν διατηρηθεί η SUPER LEAGUE ως αυτόνομος φορέας, η εναλλαγή προσώπων που έχουν περάσει από Π.Α.Ε. και Ε.Π.Ο. (και τα οποία διατηρούν περισσότερο ή λιγότερο στενές σχέσεις με στελέχη των Διεθνών Ομοσπονδιών) δημιουργούν μιά ιδιότυπη «σαλάτα του Καίσαρα» από την οποία δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιός είναι ποιός και που τοποθετημένος καθώς όλοι διαπλέκονται με όλους.

 

7 Δεκέμβρη 2016
παρατηρητής 1.

Διαβάστηκε 4758 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ Η Ε.Π.Ο. (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 1978;)