Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Η «ΛΑΙΚΗ ΒΑΣΗ», ΟΙ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ, ΟΙ ΦΟΒΟΙ (ΚΑΠΟΙΩΝ) (ΑΛΛΑ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ) Α' ΜΕΡΟΣ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η «ΛΑΙΚΗ ΒΑΣΗ», ΟΙ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ, ΟΙ ΦΟΒΟΙ (ΚΑΠΟΙΩΝ)
(ΑΛΛΑ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ)
Α' ΜΕΡΟΣ

 

Το κακό –όχι μόνο με την Α.Ε.Κ. – είναι ότι πολλοί μιλάνε και γράφουν με στόμφο (αλλά και την απαίτηση να τους εμπιστευθούμε σε αυτά που γράφουν) για ζητήματα που δεν κατέχουν. Ένα από αυτά τα ζητήματα είναι και η κακοποιημένη από δαύτους «Λαϊκή Βάση». Μπορώ να καταλάβω την αντιπάθεια κάποιων για την «πλέμπα», την «μαρίδα», τον «λαουτζίκο» που «δεν καταλαβαίνει (αδυνατεί να καταλάβει) το συμφέρον του». Μπορώ ακόμη να καταλάβω τον φόβο κάποιων για τη μη-λειτουργία (δυσλειτουργία) του συστήματος.

Αυτό όμως που αδυνατώ (γιατί είναι ουσιαστικά ασύμβατο με την λογική) είναι η αντιπάθεια για οτιδήποτε «λαϊκό» από κάποιους που δεδομένα ακόμη και με τα δικά τους μέτρα και σταθμά ανήκουν στην «πλέμπα», την «μαρίδα», τον «λαουτζίκο». Δεν μπορώ να καταλάβω την αντιπάθεια για τον ίδιο τους τον εαυτό!

Αφορμή για το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μεν το σχόλιο που αλίευσα στο blog SPORTS TRIUNFO (βλέπε εδώ), αλλά αιτία είναι η ίδρυση της νέας Π.Α.Ε. Με το παρόν κείμενο θα ξεκαθαρίσω για μία και τελευταία φορά το θέμα προκειμένου κανείς να μην έχει άλλοθι για ότι πεί ή/και γράψει από δω και πέρα. Απο δω και πέρα μόνο σκοπίμως θα υπάρχουν παρανοήσεις σχετικά με το μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης της νέας Π.Α.Ε. Υπογραμμίζω ότι αυτά που ακολουθούν δεν έχουν σχέση με τις προσωπικές μου ιδεολογικές αντιλήψεις, αλλά βασίζονται απλά και μόνο στα όσα ισχύουν ήδη στο σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα. Συνεπώς τα όσα ακολουθούν δεν επιδέχονται διάψευσης ή ανασκευής και για τον λόγο αυτό θα παρακαλούσα όσους κατά καιρούς κατέκριναν την «Λαϊκή Βάση» με διαπρύσια άρθρα και τώρα ως αθλητές της ενόργανης (γυμναστικής) κάνουν κωλοτούμπες, προκειμένου να μας πείσουν ότι το «σχέδιο Μελισσανίδη είναι κάτι διαφορετικό» να μην μπούν στον κόπο να με αντικρούσουν (για να γλυτώσω και τον χρόνο που απαιτείται να τους απαντήσω).

Ξεκινώ με μιά σύντομη περιγραφή (ακόμη και για εντελώς άσχετους) του πώς λειτουργεί μιά εταιρεία, προκειμένου να είμαστε στη συνέχεια όλοι σε θέση να καταλάβουμε γιατί οι «Τίγρης» & Σία επέλεξαν αυτόν τον τρόπο διοίκησης.

Εταιρεία, Μέτοχοι, Μετοχές.

Εταιρεία είναι κάθε ένωση προσώπων (φυσικών ή νομικών) για την επίτευξη κάποιου κοινού σκοπού. Συνεπώς η εταιρεία δεν είναι πάντα κερδοσκοπικού σκοπού. Για τους σκοπούς του παρόντος κειμένου θα θεωρήσουμε αυθαίρετα ότι η εταιρεία ταυτίζεται με την Α.Ε.

Ιδιοκτήτες της εταιρείας είναι οι Μέτοχοι της, οι οποίοι την διοικούν μέσω της Γ.Σ. τους. Η διοίκηση των μετόχων μπορεί να είναι είτε άμεση (με τη συμμετοχή τους στο Δ.Σ. είτε των ίδιων είτε δι’ αντιπροσώπων) είτε έμμεση (μέσω διορισμού επαγγελματικών διοικητικών στελεχών στο Δ.Σ.).

Την ιδιοκτησία τους στην εταιρεία οι μέτοχοι την αποδεικνύουν μέσω της κατοχής Μετοχών. Οι μετοχές ως τίτλοι είναι ονομαστικοί και εύκολα μεταβιβάσιμοι ενώ στις περιπτώσεις των εισηγμένων στο χρηματιστήριο έχουν και οικονομική αξία αφού διαπραγματεύονται σε καθημερινή βάση.

Ιδιοκτησιακά σχήματα.

Οι ιδιοκτήτες (μέτοχοι) της εταιρείας είτε για φορολογικούς λόγους είτε προκειμένου να μην «φαίνονται» ως ιδιοκτήτες δεδομένου ότι οι μετοχές των Α.Ε. είναι ονομαστικές και επειδή δραστηριοποιούνται και σε άλλους χώρους ή ακόμα και εξαιτίας ασυμβίβαστου επιλέγουν διάφορα ιδιοκτησιακά σχήματα. Ακόμη όμως και έτσι εξαιτίας της μεγάλης έκτασης που έχει λάβει η φοροδιαφυγή παγκοσμίως έχει θεσμοθετηθεί απ’ όλα τα κράτη στα οποία εδρεύει (φορολογικά) η εταιρεία η υποχρέωση οι μετοχές ν’ ανήκουν σε φυσικό πρόσωπο (να είναι δηλαδή ονομαστικές). Τούτο σημαίνει ότι ακόμη και αν ως κάτοχος των μετοχών (τίτλων ιδιοκτησίας της Α.Ε.) εμφανίζεται υπεράκτια εταιρεία (offshore) θα πρέπει έναντι των Δημοσίων Ελεγκτικών Αρχών να εμφανιστεί ο ιδιοκτήτης της μέχρις ότου αποκαλυφθεί το φυσικό πρόσωπο το οποίο και είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Βλέπε εδώ την σελίδα 22 του Ενημερωτικού Σημειώματος της Α.Μ.Κ. με δημόσια εγγραφή του Παναθηναϊκού του 2010.

Τα ιδιοκτησιακά σχήματα είναι τόσων ειδών όσες είναι και οι δυνατές νομικές μορφές. Από την «Κοινωνία Μελών Άρη» (Σωματείο) και την Λέσχη (προφανώς Σωματείο και αυτό) του Μιχάλη Τροχανά («Θεμέλιο 21») ως την «Παναθηναϊκή Συμμαχία» (πάλι Σωματείο) και τους «SUPPORTERS CLUB A.E.» (συμμετοχική εταιρεία) «τα κουκιά είναι μετρημένα». Μη λησμονούμε ότι όταν δημιουργήθηκε η «Ένωση 1924» η οποία προοριζόταν για τον ίδιο ρόλο στη νομική μορφή του Σωματείου είχαν καταλήξει πάλι.

Ωστόσο φαίνεται ότι έχει επιλεγεί ο τύπος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (με την προϋπόθεση ότι ο συντάκτης του άρθρου κατάλαβε σωστά αυτά που του είπαν). Περισσότερα σχετικά με την νομική υπόσταση της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (βλέπε εδώ). Στο παρόν κείμενο δεν θα επεκταθούμε περισσότερο στον τρόπο λειτουργίας του ιδιοκτησιακού σχήματος που φαίνεται πως έχει επιλεγεί. Αντιθέτως θα μιλήσουμε για την σκοπιμότητα της επιλογής ενός τέτοιου σχήματος (τι κρύβεται από πίσω) ενω θα εικάσουμε σχετικά με την αναγκαιότητα του. Τέλος θ’ αναφερθούμε και στην προσωπική ευθύνη καθενός μας τόσο έναντι της προσπάθειας που γίνεται όσο και σε σχέση με όσα θα μπορούσαν να έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια (από το 2004 και μετά).

Πρίν όμως προχωρήσουμε στην εξέταση της σκοπιμότητας επιλογής του συγκεκριμένου ή οποιουδήποτε εναλλακτικού σχήματος, πρέπει να κάνουμε μιά όσο το δυνατόν σύντομη αναφορά τόσο στο σχόλιο το οποίο αποτέλεσε την αφορμή του παρόντος άρθρου, όσο και των δύο κομματιών που ανέβηκαν στο ΑΕΚ365 και μας ενημέρωναν με πομπώδεις τίτλους για τα τεκταινόμενα. Για το μεν σχόλιο του blog SPORTS TRIUNFO θα μας δοθεί η ευκαιρία να τοποθετηθούμε στο τέλος του άρθρου μας, όπου και θα δώσουμε και την άποψη μας σχετικά με το θέμα. Για τα όσα έγραψε το ΑΕΚ365, αλλά κυρίως για τον τρόπο που τα έγραψε θα πούμε δυό λόγια εδώ και δεν θα επανέλθουμε πλέον.

ΑΕΚ365 και τα όρια της προπαγάνδας.

Εξαιτίας της θέσης που είχε λάβει στο παρελθόν σχετικά με την «Λαϊκή Βάση» (την οποία προσπάθησε να γελοιοποιήσει) δεν είχε άλλη επιλογή από την χρήση ενός πομπώδους τίτλου «Εταιρεία με βαριά πορτοφόλια και λαϊκή συμμετοχή η νέα ιδιοκτησία της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ.» και την απαραίτητη φυσικά «κωλοτούμπα», η οποία συμπυκνώνεται στην φράση που ήδη από την αρχή μπαίνει στο άρθρο: «Ενα μοντέλο που δεν έχει εμφανιστεί ποτέ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα θα εφαρμοστει στη νέα ΠΑΕ ΑΕΚ.». Φυσικά προκειμένου η «κωλοτούμπα» να είναι ολοκληρωμένη χρειάστηκαν και οι απαραίτητοι «εξορκισμοί» του τύπου: «Ο απλός οπαδός θα βοηθάει όσο του επιτρέπει η τσέπη του αλλά δεν θα ξανακουστούν εκφράσεις του στιλ βάζουμε 1.000.000 Ενωσίτες από 20 ευρώ και σώζουμε την ομάδα ή μεγαλύτερα ποσά από λιγότερους όπως είχε προτείνει ο Τροχανάς.». Τέλος επειδή δεν μπορούν να παραβλέψουν την τάση που έχει εκδηλωθεί (και μεγαλώνει) αυτών που θέλουν να πληρώνουν εισιτήριο 5 Ευρώ για να βλέπουν μόνο τους αγώνες και να μην έχουν καμιά άλλη σχέση με την Π.Α.Ε. (όχι μετοχές) σημειώνει ο Κ. Κετσετζόγλου (ναι το έγραψε ιδιοχείρως το ρεπορτάζ): «Ακόμη και... ένας μόνο οπαδός να αγοράσει μετοχή όμως η εταιρία θα μαζέψει το απαραίτητο κεφάλαιο από τα επιφανή μέλη της και η ΠΑΕ θα αγοραστεί κανονικά. Με λίγα λόγια για να το πούμε απλά δεν θα βάλει τα ίδια λεφτά ο εφοπλιστής με τον απλό οπαδό ούτε θα περιμένει η ΠΑΕ ΑΕΚ να ζήσει από εισφορές του κόσμου της.». Τέλος κάνουν και την ρελάνς με την εξής αμίμητη φράση: «Αυτό σημαίνει πως πολύ πιο εύκολα κάποιος μπορεί να χρηματοδοτεί μέσω της μη κερδοσκοπικής εταιρίας με χρήματα μάλιστα που θα εκπίπτουν και φορολογικά γνωρίζοντας πως οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να αποχωρήσει χωρίς ευθύνη ενώ πάντα η βασική ευθύνη απέναντι στον διαχρονικό ιδιοκτήτη της ομάδας, τον κόσμο της, θα είναι πάνω στον Δημήτρη Μελισσανίδη

Φυσικά σ' ενα τέτοιο μεγαλεπίβολο σχέδιο ταιριάζει ενα απλό αλλά «πιασιάρικο» όνομα. Δεν θα μπορούσαν να βρούν καλύτερο από αυτό για το οποίο μας ενημερώνει το ΑΕΚ365 (βλέπε εδώ). Μία λέξη παραπάνω και θα είχαμε αυτό. Μπορείτε να καταλάβετε πόσο λίγο ήθελε να την πατήσουν οι «σωτήρες» μας...

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι:

  • Το σχέδιο για Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία αν και είναι τό ίδιο με το «Θεμέλιο 21» και τους SUPPORTERS, ενώ δεν έχει καμιά ουσιώδη διαφορά από την «Παναθηναϊκή Συμμαχία» και την «Κοινωνία Μελών Άρη» εμφανίζεται σαν κάτι το εντελώς νέο (μόνο και μόνο γιατί χρησιμοποιείται για πρώτη φορά η νομική μορφή της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας).
  • Θα λειτουργήσει με ή και χωρίς τη συμμετοχή του κόσμου της Α.Ε.Κ. αν και οι ιδρυτές της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας προφανώς θα προτιμούσαν να μην συγχνωτίζονται με τόν όχλο.

Για τα υπόλοιπα που αφορούν το «γιατί» επελέγη αυτη η νομική μορφή θα τοποθετηθούμε παρακάτω. Κλείνοντας θα θέλαμε να σημειώσουμε πως δυστυχώς η χαζομάρα δεν μπορεί ν’ αποτιμηθεί σε λεφτά. Αν αυτό γινόταν κατορθωτό ο Κ. Κετσετζόγλου δεν θα χρειαζόταν να περιμένει την διαφήμιση του Ο.Π.Α.Π. για την ιστοσελίδα του, γιατί απλά με τόσες χαζομάρες που έχουν διαχρονικά γραφτεί στο ΑΕΚ365 θα ήταν ήδη πάμπλουτος. Εμείς ελπίζουμε –και αν είμασταν πιστοί θα προσευχόμασταν κιόλας γι’ αυτό– να μην αργήσει άλλο η διαφήμιση του Ο.Π.Α.Π., γιατί η ιστοσελίδα αυτή πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί αφού με όσα γράφονται εκεί μας προσφέρει ανεκτίμητες στιγμές διασκέδασης και χαλάρωσης.

Η σκοπιμότητα της επιλογής.

Οι ίδιοι «ομολογούν» μέσω του Κετσετζόγλου ότι θέλουν να βγάλουν και λεφτά μέσω του συγκεκριμένου σχήματος ιδιοκτησίας. Προσέξτε στην παρακάτω φράση το υπογραμμισμένο από εμάς τμήμα:

«Αυτό σημαίνει πως πολύ πιο εύκολα κάποιος μπορεί να χρηματοδοτεί μέσω της μη κερδοσκοπικής εταιρίας με χρήματα μάλιστα που θα εκπίπτουν και φορολογικά…».

Οτιδήποτε εκπίπτει φορολογικά σημαίνει ότι αυξάνει τα έσοδα αυτού που το εκπίπτει, αφού ο χρηματοδότης της Α.Ε.Κ. στη συγκεκριμένη περίπτωση πληρώνει λιγότερους φόρους (εξαιτίας της έκπτωσης από το εισόδημα του). Ούτε δωρεά σε εκκλησία να έκανε…

Συνεπώς εκτός του να βγάλουν και κάποια λεφτά (τα οποία θα είναι ανάλογα της συνεισφοράς τους και σε κάθε περίπτωση όχι ευκαταφρόνητα ποσά), η κύρια σκοπιμότητα είναι να μην έχουν καμία ευθύνη για ότι συμβεί από δω και πέρα. Όχι ότι με το υπάρχον νομικό πλαίσιο θα διακινδύνευαν την προσωπική ή οικογενειακή τους περιουσία οι μέτοχοι αφού όπως ορίζει το άρθρο 50 (Αλληλέγγυα Ευθύνη) παρ.4 του Ν. 4174/2013:

«4. Ευθύνεται αλληλεγγύως με το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα για την καταβολή του οφειλόμενου και μη εξοφληθέντος φόρου κατά τη λύση του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, και κάθε πρόσωπο που υπήρξε μέτοχος ή εταίρος αυτού με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον πέντε τοις εκατό (5%) κατά τα τρία (3) τελευταία έτη πριν τη λύση του μέχρι του ποσού των αναληφθέντων κερδών ή απολήψεων σε μετρητά ή σε είδος λόγω της ιδιότητας του μετόχου ή εταίρου και εφόσον η οφειλή αφορά την περίοδο, στην οποία το εν λόγω πρόσωπο ήταν μέτοχος ή εταίρος.»

Μονά-ζυγά δικά τους δηλαδή. Απλώς τώρα εκτός της μη-ευθύνης βγάζουν και κέρδος (φορολογική έκπτωση από το εισόδημα τους) πληρώνοντας λιγότερους φόρους (αυξάνοντας ισόποσα την φορολογική επιβάρυνση των υπολοίπων). Είναι δηλαδή ωε μέτοχοι ότι ήταν κάποτε ο Βασιλιάς και τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας:

Ανεύθυνοι και Απαραβίαστοι.

Ανεύθυνοι αφού μόνοι υπεύθυνοι είναι οι έχοντες δικαίωμα υπογραφής (που αυτοί διορίζουν) και Απαραβίαστοι γιατί κανείς δεν μπορεί να τους αφαιρέσει την ιδιότητα του μετόχου.

Εδώ ολοκληρώνεται το Α’ Μέρος. Στο Β’ Μέρος θ’ ασχοληθούμε με το τι πρέπει να γίνει από οργανωτικής πλευράς για να μην ξαναζήσουμε την ίδια περιπέτεια (χρεωκοπία, Δ’ Εθνική, Τριγλία Ραφήνας κ.λπ.) μετά από 10 χρόνια από σήμερα…

ΤΕΛΟΣ Α’ ΜΕΡΟΥΣ

 

 

17 Ιούνη 2014.
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 14233 φορές

 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο Η «ΛΑΙΚΗ ΒΑΣΗ», ΟΙ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ, ΟΙ ΦΟΒΟΙ (ΚΑΠΟΙΩΝ) (ΑΛΛΑ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ) Α' ΜΕΡΟΣ