Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΟΥ - ΜΕΡΟΣ Γ’ (ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΧΑΝΤΑΚΩΣΟΥΝ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΟΥ - ΜΕΡΟΣ Γ’
(ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΧΑΝΤΑΚΩΣΟΥΝ)

ΜΕΡΟΣ Α’, ΜΕΡΟΣ Β’

Στα δύο προηγούμενα κείμενα έγινε λόγος για τόσο για την Αθλητική Ηγεσία όσο και για τους παράγοντες/ιδιοκτήτες των ομάδων. Σήμερα είναι η σειρά των παραγόντων των διοργανωτών του επαγγελματικού μας ποδοσφαίρου, δηλαδή της Ε.Π.Ο. από τη μια πλευρά και της SUPER LEAGUE από την άλλη. Ωστόσο, στην πράξη οι παράγοντες/ιδιοκτήτες των ομάδων και αυτοί των διοργανωτών είναι πολύ στενά διαπλεκόμενοι καθώς οι μεν πρώτοι επιζητούν ν’ αυξήσουν την επιρροή τους στους δεύτερους, ενώ οι δεύτεροι δεν θέλουν να τους κακοκαρδίσουν. Βέβαια, αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο είναι ειδικά αφού τα συμφέροντα μεταξύ των παραγόντων/ιδιοκτητών είναι αντικρουόμενα.

Το πρόβλημα είναι ότι οι εκάστοτε διοραγνωτές είναι (ή σωστότερα φαίνεται να είναι) ανίκανοι «να μοιράσουν δυό γαϊδουριών άχυρα». Έχουν δε καταφέρει να έχουν όλους τους παράγοντες/ιδιοκτήτες, αλλά και τους οπαδούς απέναντι τους∙ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι για τον λόγο αυτόν λειτουργούν σωστά. Πρέπει, όμως, να παραδεχτούμε πως κι’ αυτοί βρίσκονται στην ίδια θέση με τους δασκάλους και τις δασκάλες του Δημοτικού (άντε ίσως και του Γυμνασίου). Την ευθύνη όμως γι’ αυτό την έχουν αποκλειστικά οι ίδιοι. Επειδή στούς περισσότερους από εσάς αυτό δεν είναι ξεκάθαρο, θα το κάνω λιανά ευθύς αμέσως.    

Όπως από το 1764 είχε σημειώσει ο Τσεζάρε Μπεκαρία στην πραγματεία «Περί Εγκλημάτων και Ποινών», η Δικαιοσύνη πρέπει ν’ αποδίδεται άμεσα όταν ακόμη η θύμιση του εγκλήματος είναι σ’ όλους νωπή. Επιπλέον -σύμφωνα με τον Μπεκαρία- το αποτέλεσμα είναι καλύτερο όταν η ποινή είναι μικρή και η επιβολή της σίγουρη παρά όταν είναι πολύ μεγάλη («κεφαλική») και αβέβαιη. Δυστυχώς όμως όπως φαίνεται τον Μπεκαρία στην Ε.Π.Ο. ΔΕΝ τον έχουν ακουστά.

Έτσι οι εκδικάσεις κάποιων υποθέσεων που έχουν τραβήξει την προσοχή όλου του φίλαθλου κόσμου παίρνουν χρόνο και κάποιες αποφάσεις εκδίδονται όταν ΔΕΝ έχουν πλέον σημασία. Οι ποινές, δε, που επιβάλλονται τους αφήνουν όλους παραπονεμένους∙ κυρίως επειδή είναι τέτοια η διατύπωση του κανονισμού και τέτοιο το εύρος των ποινών που ότι και ν’ αποφασίσει κανείς είναι καλυμμένος.

Από κει και πέρα η υπόλοιπη ευθύνη είναι των παραγόντων/ιδιοκτητών των ομάδων, οι οποίοι για λόγους εντυπωσιασμού κυρίως (και δευτερευόντως για να βρουν το δίκιο τους) καταφεύγουν σε εκ των υστέρων και με βάση το βίντεο καταγγελίες σε βάρος ποδοσφαιριστή των αντιπάλων τους. Μου θυμίζουν τους μαθητές Δημοτικού (άντε και Γυμνασίου) που με πάθος «καρφώνουν» στον δάσκαλο-α (καθηγητή-ρια) κάθε παραβατική συμπεριφορά συμμαθητή τους που δεν υπέπεσε στην αντίληψη του/της. Ο ζήλος τους για την απονομή δικαιοσύνης είναι τόσο μεγαλύτερος όσο εκείνος που καταγγέλλουν (συν)μετείχε σε αταξία για την οποία έχει ήδη τιμωρηθεί κάποιος (καμιά φορά και οι ίδιοι). Σε τέτοιες περιπτώσεις και επειδή δυστυχώς οι δάσκαλοι-ες και οι καθηγητές-ριες ΔΕΝ έχουν στην διάθεση τους επίσηαμα βίντεο πολύ συχνά είτε δεν προβαίνουν σε άλλη τιμωρία εφαρμόζοντας το αξίωμα «ένοχος ένοχον ου ποιεί» ρείτε τους στέλνουν «πακέτο» στον Διευθυντή για να βγάλει αυτός άκρη.

Η τέτοια συμπεριφορά των παραγόντων/ιδιοκτητών των ομάδων εκτός του ότι δυναμιτίζει το κλίμα στην ουσία υποκαθιστά την «Αθλητική Δικαιοσύνη», η οποία θα μπορούσε και θα έπρεπε να λειτουργεί αυτεπάγγελτα. Φυσικά κανείς ΔΕΝ μπορεί ν’ αφαιρέσει το δικαίωμα από τους παράγοντες/ιδιοκτήτες των ομάδων να ξακατινιάζονται είτε βγάζοντας ανακοινώσεις είτε καταγγέλοντας αξιόποινες ενέργειες των αντιπάλων τους. Ωστόσο, ΔΕΝ είναι αυτή η δουλειά τους. Αυτή ΕΙΝΑΙ η δουλειά της «Αθλητικής Δικαιοσύνης» η οποία πρέπει να λειτουργεί αυτεπάγγελτα, δηλαδή άμεσα. Θα μπορούσαν άνετα να επιφορτιστούν δύο άτομα τα οποία σε στενή συνεργασία με την NOVA θ’ ασχολούνται μ’ όλες τις επίμαχες φάσεις και ειδικά μ’ αυτές που ΔΕΝ τιμώρησε ο διαιτητής, ενώ θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο και για τις φάσεις για τις οποίες ο πειθαρχικός έλεγχος του διαιτητή ΔΕΝ ήταν ο πρέπον.

Λειτουργώντας έτσι διαφυλάσσουν και το κύρος τους, αλλά το κυριότερο την ηρεμία στον χώρο του ποδοσφαίρου εμπεδώνοντας βαθμιαία το αίσθημα Δικαιοσύνης (αφού καμία ενέργεια ΔΕΝ θα μένει αρτιμώρητη). Φυσικά, πάντα κάποιος θα «σκούζει» περισσότερο από τους άλλους αφού συνολικά (κοιτάζοντας και στο παρελθόν) θα έχει τιμωρηθεί περισσότερο από τους υπόλοιπους. Αυτό όμως είναι δεδομένο ότι έτσι κι αλλιώς θα συμβεί, ειδικά αφού θα πρέπει η αρχή να γίνει από τις πλέον πρόσφατες περιπτώσεις.

Όλα τα προηγούμενα ΔΕΝ θα έχουν καμία σημασία δεν υπάρξει «τιμοκατάλογος ποινών». Αν, δηλαδή, ΔΕΝ υπάρξει τέτοια συγκεκριμένη περιγραφή και τέτοια συγκεκριμένη ποινή που να καθιστά αδύνατη για τον «Αθλητικό Δικαστή» την όποια λαθροχειρία. Επίσης όλη η σχετική διαδικασία (μαζί με την έφεση) ΔΕΝ θα πρέπει (όπως γίνεται και στην Ιταλία) να πηγαίνει πέραν της Παρασκευής της εβδομάδας που ακολουθεί τους εκδικαζόμενους αγώνες.

Τέλος θα πρέπει όλοι μας ν’ αλλάξουμε μυαλά. Χωρίς να μπαίνω στην ουσία των ποινών που επιβλήθηκαν για τα επεισόδια του Τελικού Κυπέλλου (για τα οποία θα τοποθετηθώ αφού βγούν οι οριστικές αποφάσεις) πρέπει να σχολιάσω μια ευρέως διαδεδομένη άποψη σχετικά με την αντικειμενική ευθύνη των Π.Α.Ο.Κ. & Α.Ε.Κ. Έγραψαν κάποιοι ότι οι δύο ομάδες δεν έχουν ευθύνη για τα επεισόδια καθώς δεν είχαν φτάσει στο γήπεδο. Ειδικά για τον συγκεκριμένο αγώνα ΑΥΤΟ εκτός του ότι ΔΕΝ ισχύει είναι και η μεγαλύτερη και πλέον επικίνδυνη ΒΛΑΚΕΙΑ.

Είναι ΒΛΑΚΕΙΑ επειδή λειτουργεί ως συγχωροχάρτι για την επόμενη φορά που δύο ομάδες όντας ανίκανες(;) «να μοιράσουν δυό γαϊδουριών άχυρα» σε συνεργασία με την χρονίως ανίκανη Κρατική Μηχανή θ’ αποφασίσουν να κάνουν ένα extreme make over σε μια αθλητική εγκατάσταση. Σε άλλες περιπτώσεις όπως π.χ. στην μετακίνηση οπαδών σε εκτός έδρας αγώνες και την προμήθεια απ’ αυτούς εισιτηρίων σε ειδικές θύρες οι ομάδες ΔΕΝ θα έπρεπε να θεωρούνται υπεύθυνες για την συμπεριφορά τους.

Ειδικά για τον Τελικό Κυπέλλου όμως και οι δύο ομάδες ήταν αντικειμενικά υπεύθυνες ανεξάρτητα του πότε έφτασαν στο γήπεδο, αφού μερίμνη τους διατέθηκαν τα εισιτήρια στους οπαδούς τους. Άρα...               

Σημείωση: Αν και τα παραπάνω τυπικά γράφτηκαν για το Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο ΔΕΝ υπάρχει κανένας λόγος να μην ισχύουν στην εντέλεια και για το Μπάσκετ ή το Βόλλεϋ (που σε λίγο θα γίνει και αυτό «επαγγελματικό»). Άλλωστε οι παθογένειες τους είναι κοινές. 

 

7 Ιούνη 2017
παρατηρητής 1.

Διαβάστηκε 4169 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΟΥ - ΜΕΡΟΣ Γ’ (ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΧΑΝΤΑΚΩΣΟΥΝ)