Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Ο ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟΣ ΓΑΥΡΟΣ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ; (ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟΣ ΓΑΥΡΟΣ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ;
(ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ;)

Πολλές φορές μια και μόνη λέξη έχει άλλο περιεχόμενο (σημασία) στο μυαλό αυτού που είχε την έμπνευση για κάτι καινούριο σε σχέση μ’ αυτό που αποκτά στην πορεία. Για τον λόγο αυτό κάθε τόσο χρειάζεται να επανεκτιμούμε την κατάσταση σε σχέση με την αρχική επιδίωξη του εμπνευστή. Ας δεχθούμε -χάριν απλότητας- ότι η μετάβαση στον «Επαγγελματικό Αθλητισμό» έγινε ταυτόχρονα σ’ όλη την Ευρώπη και πως εξυπηρετούσε τον ίδιο στόχο: την μεγαλύτερη εξασφάλιση των ομάδων και των συναλλασσομένων μ’ αυτές. Με τον καιρό, βέβαια, οι αλλαγές στην οικονομία και το κλίμα ευμάρειας έκαναν και επί της ουσίας επαγγελματικό το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Πλέον οι ομάδες ήταν κανονικές «εταιρείες παροχής υπηρεσιών» και μάλιστα στον Τομέα του Θεάματος.

 

Κάπως έτσι άνοιξε ο ανατροφοδοτούμενος κύκλος του χρήματος. Τα πολλά λεφτά ανέβασαν τις αμοιβές των παικτών που με τη σειρά τους ανέβασαν την ποιότητα του προσφερόμενου θεάματος και με τη σειρά τους αύξησαν τα λεφτά από χορηγίες. Με τα νέα αυξημένα έσοδα ανέβηκε εκ νέου το κόστος απόκτησης παικτών και οι αμοιβές τους κ.ο.κ. Όλη αυτή η κατάσταση δεν θα μπορούσε ν’ αφήσει ανεπηρέαστες τις διασυλλογικές οργανώσεις. Προφανώς, αυτές του ποδοσφαίρου έχουν μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία απ’ αυτές του μπάσκετ κ.ο.κ.

Η μεγάλη επιτυχία του CHAMPIONS LEAGUE στο ποδόσφαιρο οδήγησε στην δημιουργία της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ. Με τον καιρό τα αυξημένα έσοδα τα καρπώνονταν όλο και λιγότερες ομάδες (αυτές από τα πιο εμπορικά πρωταθλήματα) μ’ αποτέλεσμα να μοιάζει με «κλειστή λίγκα». Μια εξέλιξη που θα έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα για τις ομάδες των λιγότερο δυνατών πρωταθλημάτων.

Μια τέτοια εξέλιξη εκτός της διεύρυνσης των ανισοτήτων μεταξύ των ομάδων της «κλειστής λίγκας» υποβαθμίζει τα εθνικά πρωταθλήματα από άποψη ενδιαφέροντος. Γιατί αν μπορείς μονίμως να παίζεις με τους καλύτερους στην Ευρώπη, τι να κάνεις την συμμετοχή στο εγχώριο πρωτάθλημα; Μέχρι φέτος αυτό ήταν μόνο στη σφαίρα της φαντασίας. Φέτος με την απόφαση του αυτο-υποβιβασμού του μπασκετικού Γαύρου η ομάδα των Αγγελόπουλων έγινε το πρώτο πειραματόζωο. Έχοντας η «πρώτη ομάδα» ν’ αγωνιστεί μόνο στην Ευρωλίγκα και έχοντας να υπολογίζει μόνο στα έσοδα από αυτή την διοργάνωση έμενε να μας δείξει αν μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η πρώτη προσπάθεια στέφεται με πλήρη αποτυχία. Με δύο άρθρα του στο www.sdna.gr ο Κ. Αϊβαλιώτης (βλέπε εδώ & εδώ) αναλύει πολύ γλαφυρά το «γιατί». Ακόμη, όμως, και να συμμετείχε στο εθνικό πρωτάθλημα η ομάδα του Πειραιά το ζήτημα γι’ αυτή και τον Π.Α.Ο. δεν αλλάζει. Γιατί πως μπορούν οι πιο πλούσιες Ελληνικές ομάδες ν’ ανταγωνιστούν οικονομικά τις ομάδες που προέρχονται από κράτη με μεγαλύτερο πληθυσμό (άρα και λεφτά) όπως η Ισπανία ή από χώρες που λυμαίνονται απομυζώντας τες ολιγάρχες όπως η Ρωσία και η Τουρκία;

Ακόμη και αν τα «κλειστά συμβόλαια» σε μια ομοίως «κλειστή λίγκα» προσφέρουν μεγάλα και σίγουρα έσοδα, αυτά ποτέ δεν θα είναι αρκετά για να τις κάνουν τόσο δυνατές όσο οι πιο μεγάλοι ανταγωνιστές τους. Μόνο στην περίπτωση που οι «μεγάλες Ευρωπαϊκές ομάδες» αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα και ταυτόχρονα οι δικές μας δεν έχουν γονατίσει μπορούν να ελπίζουν. Σε κάθε περίπτωση οι προοπτικές δεν είναι θετικές.

 

17 Γενάρη 2020
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 1179 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο Ο ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟΣ ΓΑΥΡΟΣ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ; (ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ;)