Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΙ «ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝΤΕΣ» ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙ «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ» (ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΠΡΕΣΒΕΥΟΥΝ ΟΙ «ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ»;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΙ «ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝΤΕΣ» ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙ «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ»
(ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΠΡΕΣΒΕΥΟΥΝ ΟΙ «ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ»;)

Στην Αρχαιότητα ο Πρέσβης ήταν ιερό πρόσωπο και αυτή του η ιερότητα θα έπρεπε κανονικά να του σώζει τη ζωή. Δυστυχώς, όμως, στην πράξη ο Πρέσβης είχε αρκετές φορές την τύχη του αγγελιαφόρου όταν μετέφερε κακές ειδήσεις. Στην εποχή μας ο Πρέσβης μπορεί να πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας αλλά μπορεί να υπολογίζει ότι θα γυρίσει ζωντανός στην πρεσβεία του ακόμη και μετά την παράδοση ενός κακού για τον παραλήπτη μηνύματος. Εξ αιτίας του μισθού και του κύρους που συνεπάγεται η θέση του Πρεσβευτή είναι πολλή ζηλευτή για πολλούς. Ακόμη και όσοι δεν σταδιοδρομούν στο Διπλωματικό Σώμα θα ήθελαν για μια στιγμή να είναι «πρεσβευτές» κάποιου ευρισκόμενοι έτσι στο επίκεντρο της προσοχής.

Το ενδιαφέρον με την λήξη «πρέσβυς/πρεσβευτής» βρίσκεται τόσο στην αρχική της σημασία όσο και σ’ αυτή που απέκτησε στην πορεία. Αρχικά η λέξη «πρέσβυς» ήταν ιδιότητα και αναφερόταν στους ηλικιωμένους, οι οποίοι εξ αιτίας της εμπειρίας τους ήταν σε θέση να συμβουλεύουν, να αποφασίζουν για τα ζητήματα της ομάδας/οικογένειας/φυλής και να την εκπροσωπούν. Στην πορεία ως ρήμα (πρεσβεύω) σήμαινε την πίστη για κάτι και την αποδοχή/υιοθέτηση μιας ιδέας/προσέγγισης. Στη σύγχρονη εποχή ο Πρεσβευτής δεν χρειάζεται να υιοθετεί τις απόψεις που καλείται να μεταφέρει. Αρκεί να το κάνει με τέτοιο τρόπο ώστε το μήνυμα να μην μπορεί να παρεξηγηθεί. Σε κάθε περίπτωση ένας Πρεσβευτής εκπροσωπεί την Χώρα του εκτός των συνόρων της. Έτσι πρέπει να κάνει ότι μπορεί ώστε κάθε στιγμή να δίνει την καλύτερη εικόνα για αυτήν.

Αυτή προφανώς θα ήταν και η «αποστολή» ενός «ποδοσφαιρικού πρεσβευτή». Εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει η κουβέντα σχετικά με το ποια ομάδα είναι ο «ποδοσφαιρικός πρεσβευτής» της Ελλάδας. Αν και η απάντηση θα έπρεπε να είναι αυτονόητη και να έχει από καιρό σταματήσει αυτή η κουβέντα, ωστόσο ο οπαδισμός ΔΕΝ μας αφήνει να δούμε το ζήτημα καθαρά. Η προφανής απάντηση είναι: Η Εθνική Ελλάδας. . & -.

Έλα, όμως, που όλοι το πάνε στο συλλογικό. Μέχρι την αρχή της απαξίωσης -λόγω οικονομικών προβλημάτων- του Π.Α.Ο. αυτός θεωρούνταν ο «ποδοσφαιρικός πρεσβευτής της Ελλάδας». Οι συχνές πορείες του στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα πρόσφεραν τ’ αναγκαία επιχειρήματα. Στη συνέχεια η σκυτάλη φαίνεται να πέρασε στον «γνήσιο Γαύρο» ο οποίος στις 19 (χωρίς τη φετινή) παρουσίες του σε όμιλο του CL κατάφερε κάποιες φορές να περάσει στους «16» και κάποιες άλλες να συνεχίσει στο EUROPA. Έτσι οι ερυθρόλευκοι «χατζηαβάτηδες» ξιφουλκούν με τους συναδέλφους τους άλλων διχρωμιών σχετικά με το ποιος εκπροσωπεί την ποδοσφαιρική Ελλάδα στο εξωτερικό.

Στο σημείο αυτό υπάρχουν δύο ζητήματα και τα δύο πολύ σημαντικά.

Το πρώτο έχει να κάνει με το τι εκπροσωπεί ο πρεσβευτής μας και το δεύτερο σχετικά με το αν έχει το δικαίωμα να είναι πρεσβευτής μας.

Για να το καταλάβετε καλύτερα θα χρησιμοποιήσουμε για παράδειγμα την γειτονική μας Ιταλία. Ας πούμε πως η καλύτερη Ιταλική ομάδα στην βαθμολογία της UEFA (Γιουβέντους) είναι η πρέσβειρα της Ιταλίας στην Ευρώπη. Στα μάτια των υπολοίπων η Γιουβέντους δεν εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό της αλλά και το Ιταλικό ποδόσφαιρο το οποίο φέτος έχει τρεις ομάδες στους ομίλους του CL (Γιουβέντους, Αταλάντα, Λάτσιο). Έτσι, η «γηραιά Κυρία» ενώ ξεχωρίζει των υπολοίπων Ιταλικών ομάδων ΔΕΝ είναι απελπιστικά μόνη μιας και οι υπόλοιπες ομάδες δεν μετέχουν στους ομίλους μόνο για την «τιμή» (ονόρε). Το ζήτημα ΔΕΝ είναι ο |ποδοσφαιρικός πρεσβευτής» να είναι μέσα στα σατέν και τα μετάξια και το ποδόσφαιρο που εκπροσωπεί ν’ αγκομαχά επιβιώσει στην ποδοσφαιρική Ευρώπη.

Με βάση την κατάταξη της UEFA αυτή τη στιγμή το επίπεδο του «γνήσιου Γαύρου» είναι πολύ ανώτερο του επιπέδου του Ελληνικού ποδοσφαίρου τόσο, ώστε σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση να μην μπορεί να θεωρηθεί τυπικός εκπρόσωπος της Ελλάδας. Από την άλλη το συνολικό επίπεδο του Ελληνικού ποδοσφαίρου (με μεγάλη ευθύνη δική του) είναι τόσο χαμηλό που οι οπαδοί του και οι ερυθρόλευκοι «χατζηαβάτηδες» θα έπρεπε να θεωρούν μάλλον βρισιά και όχι τίτλο τη λέξη «πρεσβευτής» (ποιο κύρος έχει ο Πρέσβης της Μολδαβίας μιας χώρας στην οποία ανθεί το οργανωμένο έγκλημα;). Για τον λόγο αυτόν και στην περίπτωση που αφενός θα ήταν πιο προσεκτικοί και αφετέρου δεν θα «είχαν πάρει τα μυαλά τους αέρα» θα έλεγαν ότι εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους (αλλά αυτό δεν θα ικανοποιούσε τη μεγαλομανία τους).

Ερχόμαστε τώρα στο «δικαίωμα» με βάση το οποίο θεωρούν την ομάδα τους ως «ποδοσφαιρικό πρεσβευτή της Ελλάδας». Ξεφυλλίζοντας τις Ελληνικές συμμετοχές στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα όλων των ομάδων μας θα βρούμε μόνο μια που να έχει παραιτηθεί δύο μάλιστα φορές από έναν αγώνα και έτσι να περνά χωρίς αγώνα ο αντίπαλος της. Η μοναδική αυτή ομάδα είναι ο «γνήσιος Γαύρος».

Πράγματι, στην πρώτη της συμμετοχή στο Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1958-1959 αποσύρθηκε από τον Α’ Γύρο και δεν αντιμετώπισε την τουρκική Μπεσίκτας. Και αν μεν για τον συγκεκριμένο αντίπαλο ειδικά στην ταραγμένη δεκαετία του ’50 σε σχέση με τα Ελληνο-Τουρκικά υπάρχουν ελαφρυντικά, τι μπορούμε να πούμε υπέρ των «γνήσιων Γαύρων» για τον δεύτερο αντίπαλο που λοιδόρησαν και δεν κατέβηκαν ν’ αντιμετωπίσουν;

Μια 4ετία μετά η ομάδα του Λιμανιού καλείται στα πλαίσια του Κυπέλλου Κυπελλούχων ν’ αντιμετωπίσει στον Α’ Γύρο το Ευρωπαϊκό μεγαθήριο από την Μάλτα Χιμπέρνιανς Πάολα, η οποία μετά την άνετη πρόκριση της σε βάρος των ερυθρόλευκων αποκλείστηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης με δύο ήττες (1-0 εντός & 4-0 εκτός).

Δεδομένου ότι ο Πρεσβευτής πρέπει να έχει κάτι που να τον ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους (όπως και ο μον-άρχης τουλάχιστον στην αρχή του θεσμού), τώρα που το (καλο)σκέφτομαι ο «γνήσιος Γαύρος» θα πρέπει δικαιωματικά να θεωρείται «ποδοσφαιρικός πρεσβευτής της Ελλάδας». Άλλωστε, όπως είδαμε μόνον αυτός έχει σνομπάρει δύο φορές τους Ευρωπαίους αντιπάλους με τους οποίους κληρώθηκε. Δε συμφωνείτε και εσείς μαζί μου;

11 Νοέμβρη 2020
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 114 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΟΙ «ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝΤΕΣ» ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙ «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ» (ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΠΡΕΣΒΕΥΟΥΝ ΟΙ «ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ»;)