Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ.

Τήν Τρίτη 18 Φλεβάρη ο Σταύρος Καζαντζόγλου με δύο αναρτήσεις του τόσο στήν ιστοσελίδα www.sentragoal.gr (βλέπε εδώ), όσο και στήν ιστοσελίδα www.enwsi.gr (βλέπε εδώ) με παρόμοια –αλλά όχι πανομοιότυπα– άρθρα του ασχολείται με τήν οργάνωση τής νέας Π.Α.Ε. πάνω στά πρότυπα πού αρέσουν στόν «Τίγρη».

Σαν γενική παρατήρηση οφείλω να παραδεχτώ πώς τά εν λόγω άρθρα είναι προσεγμένα, όπως πάντα άλλωστε, αλλά τό κυριότερο δεν παραμυθιάζουν τόν αναγνώστη. Είναι θετικό ότι ο συγκεκριμένος συντάκτης καταφέρνει να ξεφύγει από τόν πάντα υπαρκτό κίνδυνο ν’ αρχίσει να γράφει άλλον ένα «λιβανωτό» όπως άλλοι για τόμν «Μεγάλο Αρχηγό» που θα είναι παντού και πάντα μόνος του μπροστά (και εμείς οι άλλοι από πίσω στοιχισμένοι). Τό σημαντικότερο που αναφέρει ο εν λόγω συντάκτης είναι ότι:

* Ο Μελισσανίδης εκμυστηρεύεται σε στενούς συνεργάτες του πως για την ΠΑΕ βλέπει θετικά την εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου. Τόσο σε ό,τι αφορά την ενεργό συμμετοχή του κόσμου μέσω της δημιουργίας μελών όσο και τη διοίκηση της ομάδας μέσα από προσωπικότητες της ιστορίας της (και λόγω του ασυμβίβαστου που έχει με τον ΟΠΑΠ).

Στό άρθρο μας «Δεν αφήνει τίποτα στήν τύχη του», όπου με αφορμή ομότιτλου κομματιού τού www.sport-fm.gr έκανα μιά πρώτη παρουσίαση τού τρόπου με τόν οποίο θα δημιουργηθούν οι νέες Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε., σημείωνα ότι θα επανερχόμουν στό θέμα. Με αφορμή όσα παραπάνω παραθέτει σαν σκέψεις του κου Μελισσανίδη ο Σταύρος Καζαντζόγλου θ’ ασχοληθώ με τό σοβαρότερο κομμάτι τής δημιουργίας τών νέων Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε.

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι με βάση τόν Ν.2725/1999 υπάρχουν 2 μόνο μοντέλα που μπορεί ν’ ακολουθήσει κανείς:

α) Αυτό τής μετατροπής ενός Τμήματος Αμοιβωμένων Αθλητών (Τ.Α.Α.) σε Ανώνυμη Αθλητική Εταιρεία (Α.Α.Ε.) Π.Α.Ε. ή Κ.Α.Ε. Στήν περίπτωση αυτή η διοίκηση τού Τ.Α.Α. έχει το δικαίωμα να καλύψει όλο τό Μετοχικό Κεφάλαιο και άρα να κάνει μόνο ένας κουμάντο.

β) Στή δημιουργία τής Α.Α.Ε. μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου με Δημόσια Εγγραφή, όπως προβλέπει και ο Ν.2725/1999 (βλέπε άρθρο 68 παρ. 5-7, & 9-12). Στό πρώτο στάδιο συμμετέχουν τά μέλη του ιδρυτικού Σωματείου, ενώ αν μείνει ακάλυπτο ποσό η άυξηση απευθύνεται σ’ όλο τόν κόσμο.

Στήν περίπτωση της Α.Ε.Κ. δεν υπάρχουν Τ.Α.Α., γιατί η ύπαρξη τους προυποθέτει τήν κατάρτιση σύμβασης μεταξύ του Σωματείου και τής διοίκησης τού Τ.Α.Α. καθώς και τήν έγκριση της από Γ.Σ. του Σωματείου (αφού προηγηθούν κάποιες χρηματοοικονομικού τύπου διατυπώσεις).

Συνεπώς τί σημαίνει στήν περίπτωση μας «το γερμανικό μοντέλο»;

Τό πρώτο που μπορεί να σημαίνει είναι η επιλογή τού «μίγματος» με τό οποίο θα φτιάξουμε τήν νέα Π.Α.Ε. Δηλαδή, στήν Γερμανία τήν μετοχική πλειοψηφία (τουλάχιστον τό 51%) τήν έχει ο κόσμος και τό υπόλοιπο ποσοστό μπορεί να είναι στά χέρια εταιρειών. Ειδικότερα στήν Μπάγερν Μονάχου η μετοχική της σύνθεση αυτή τή στιγμή (βλέπε εδώ) έχει ως εξής:

Κοινό δηλαδή τά μέλη της        75,00%

ADIDAS AG                             8,33%

AUDI AG                                 8,33%

ALLIANZ SE                            8,33%

Τό δεύτερο που μπορεί να σημαίνει η επιλογή του «γερμανικού μοντέλου» είναι η ένταξη σε διευθυντικές-διοικητικές θέσεις παλαιών ποδοσφαιριστών, δηλαδή «τών δικών μας παιδιών». Βέβαια για να λειτουργήσει σωστά αυτό τό σύστημα, θα πρέπει ειδικά στήν αρχή να γίνει αυστηρή επιλογή με κριτήριο τήν επάρκεια κάθε υποψήφιου για την αντίστοιχη θέση. Οι τυχόν προσωπικές σχέσεις θα πρέπει να μπούν σε δεύτερο πλάνο, γιατί οι λάθος επιλογές στήν πορεία δεν καταστρέφουν μόνο τίς ομάδες, αλλά και τίς μεταξύ μας σχέσεις.

Η πρόθεση τού Μελισσανίδη να πάνε τά πράγματα σ’ αυτή τήν κατεύθυνση (δηλαδή τήν αυξημένη συμμετοχή τού κόσμου) είναι γνωστή από τήν αρχή τής επανεμπλοκής του στα διοικητικά της Α.Ε.Κ. και ο ίδιος τήν διατυμπάνιζε με κάθε ευκαιρία είτε σε δημόσιες, είτε σε ιδιωτικές συζητήσεις του. (βλέπε δηλώσεις «η Α.Ε.Κ. θ’ ανήκει στό λαό της» 6/11/2013 και άλλες παρόμοιες). Κανείς μέχρι τίς 12 Φλεβάρη δεν είχε ασχοληθεί με τίς προθέσεις που κρύβονταν πίσω από τίς δηλώσεις αυτές του «Τίγρη». Ίσως γιατί αυτοί που υποτίθεται πως εκφράζουν τόν «μέσο ΑΕΚτζή», οι περισσότεροι τών οποίων είναι μεγάλοι «γλύφτες» και οι οποίοι ανέκαθεν προσκολλόνταν στούς εκάστοτε ισχυρούς και αποτελούν τόν ΚΑΤ (βλέπε εδώ) τρέμουν μιά τέτοια εξέλιξη. Αν η Α.Ε.Κ. αποκτήσει πολλούς μικρο-ιδιοκτήτες και αυτοί οργανωθούν σε ενώσεις μετόχων, τότε ποιόν αυτοί θα «λιβανίζουν» από τό πρωί ίσαμε τό βράδυ; Αν η Α.Ε.Κ. προχωρήσει στη «Λαική Βάση» όπως πίεζαν μέχρι πέρσυ οι Καπετανόπουλος, Σταθάκος, Κοτσώνης, Τσαντήλας κ.α. ποιός θα είναι τό αντικείμενο τού «γλυψίματος»;

Αν η ανάλυση μας σταματούσε εδώ, θα πρόσφερε ακόμα λιγότερα από τά άρθρα τού κου Καζαντζόγλου. Και στίς δύο εκδοχές αναφέρει τή δημιουργία μελών. Τό συγκεκριμένο σημείο θ’ αναλύσω ευθύς αμέσως γιατί είναι τό πλέον σημαντικό για τήν νέα Π.Α.Ε., μιάς και θ’ αλλάξει τόν τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και συμμετέχουμε στό ποδόσφαιρο. Η ανάλυση αυτού του σημείου ήταν άλλωστε και η συνέχεια που θ’ ακολουθούσα μετά τήν ανάλυση τού τρόπου δημιουργίας νέων Α.Α.Ε. στό άρθρο «Δεν αφήνει τίποτα στήν τύχη του».

Η έννοια τών μελών (μέλος Λέσχης Φίλων Α.Α.Ε. κατά τόν νόμο) εισάγεται στήν αθλητική νομοθεσία ως άρθρο 41Β’ τού Ν.2725/1999 με τόν Ν.3057/2002 άρθρο 3 και τροποποιείται από τούς Ν.3262/2004 άρθρο 2 για να τροποποιηθεί εκ νέου με τόν Ν.3708/2008, φτάνοντας στήν τελευταία (ως τήν επόμενη) τροποποίηση/συμμπλήρωση με τόν Ν.4049/2012 άρθρο 8.

Επειδή σίγουρα έχετε μπερδευτεί να σας τά ξεδιαλύνω.

Εως και τόν Ν.3057/2002 υπήρχαν μόνο «σύνδεσμοι φιλάθλων» τών οποίων τούς όρους λειτουργίας και τό καθεστώς ελέγχου τους όριζαν οι κάθε φορά ισχύοντες αθλητικοί νόμοι. Με τόν Ν.3057/2002 η Α.Α.Ε. καθίσταται συνυπεύθυνη με τούς «συνδέσμους φιλάθλων» αφού υποχρεωτικά πρέπει να τούς παράσχει έγραφη αναγνώριση ως προυπόθεση τγια τη λειτουργία τους. Ο επόμενος αθλητικός νόμος Ν.3262/2004 δεν αλλάζει ουσιαστικά κάτι για να φτάσουμε στόν «επαναστατικό» Ν.3708/2008. Με τό άρθρο 1 ο νόμος εισάγει τήν έννοια τής «Λέσχης Φίλων Αθλητικού Σωματείου ή Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε.» η οποία λειτουργεί με ευθύνη τού Σωματείου ή Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε. και η οποία αντικαθιστά τούς «συνδέσμους φιλάθλων». Με τό άρθρο 2 όμως ο νομοθέτης κάνει κάτι πραγματικά επαναστατικό. Καταργεί τούς «συνδέσμους φιλάθλων», οι οποίοι από τή στιγμή εκείνη και μετά δεν έχουν δικαίωμα να παίρνουν εισιτήρια για τούς αγώνες τής ομάδας τους αφού:

«Εφεξής αποκόπτονται οι κάθε είδους νομικοί και αθλητικοί δεσμοί τών συνδέσμων φιλάθλων οι οποίοι λειτουργούν με βάση τίς καταργούμενες διατάξεις τού άρθρου 41Β’ του ν.2725/1999, με τα αντίστοιχα αθλητικά σωματεία, τα ΤΑΑ και τις ΑΑΕ. Οι σύνδεσμοι αυτοί δεν δικαιούνται εφεξής να λαμβάνουν εισιτήρια για λογαριασμό τών μελών τους».    

Φτάνουμε τέλος (επιτέλους) στόν τελευταίο κατά σειρά νόμο που τροποποιεί/συμπληρώνει τις διατάξεις για τή «Λέσχη Φίλων Αθλητικού Σωματείου ή Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε.». Ο Ν.4049/2012 με τά άρθρα 8 και 9, βάζει τίς τελευταίες πινελιές.

Τό συμπέρασμα απ’ όλα τα παραπάνω είναι ότι η διαχείριση τών ηλεκτρονικών (θεωρητικά) εισιτηρίων που δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα, τά οποία συνοδεύονται με τήν ηλεκτρονική «κάρτα φιλάθλου» (λέμε τώρα) θα γίνεται κεντρικά από τό Σωματείο, τό Τ.Α.Α. ή τήν Α.Α.Ε. μέσω τής «Λέσχης Φίλων Αθλητικού Σωματείου ή Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε.»., τήν οποία τό ίδιο τό Σωματείο, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε. θα έχει ιδρύσει και θα λειτουργεί με ευθύνη του.

Η «Λέσχη Φίλων Αθλητικού Σωματείου ή Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε.» θα έχει περισσότερο τά χαρακτηριστικά τής πολιτιστικής λέσχης (όπως ονειρευόταν παλαιότερα ο Κυριάκος Χήνας) παρά τών «συνδέσμων φιλάθλων» οι οποίοι αν επιθυμούν θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους στο «περιθώριο». Δεν θα μπορούν να παίρνουν εισιτήρια αν δεν είναι μέλη τής «Λέσχης» και κάτοχοι τής ηλεκτρονικής «κάρτας φιλάθλου» (αν και όποτε υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση).

Μιλάμε λοιπόν για έναν από τό μηδέν επανακαθορισμό τής σχέσης όλων μας με τήν αγαπημένη μας ομάδα. Αυτός ο επανακαθορισμός όμως περνά πρωτίστως από τήν εικόνα που έχουμε εμείς για τόν εαυτό μας και τά πράγματα γύρω μας. Αναλόγως της πολιτικής μας τοποθέτησης όλα τά παραπάνω μπορεί να στοχεύουν είτε στό να πετάξουν εξω από τά γήπεδα τούς οργανωμένους και να «απονευρώσουν» από τό περιεχόμενο της τήν ποδοσφαιρική εμπειρία κάνοντας τό γήπεδο «εκκλησία», είτε στό να «βάλουν επιτέλους τάξη στα γήπεδα για να μπορεί να πηγαίνει ο κόσμος με τά παιδιά του και να μη φοβάται τούς αλήτες». Διαλέγετε και παίρνετε...

Έτσι έχουν –από νομικής πλευράς– τά πράγματα. Τό μόνο που δεν χρειάζεται είναι οι αφορισμοί και οι γενικεύσεις. Από τήν άλλη αυτό που χρειάζεται είναι τό «καθαρό μυαλό» απ’ όλους μας. Τό ποδόσφαιρο σήμερα είναι πάνω απ’ όλα μια επιχείρηση παροχής θεάματος και έτσι έχει αποδομηθεί –μέσω τών σχημάτων ιδιοκτησίας– από τό κοινωνικό του περιεχόμενο, τό οποίο κάθε τόσο επανέρχεται –όλο και πιό αδύναμο στο προσκήνιο μέχρι να σβήσει κάποτε– ως «η σημασία να είσαι Α.Ε.Κ.». Ποιό ήταν όμως τό κοινωνικό του περιεχόμενο θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος. Ήταν αυτό που επέλεγε η πλειοψηφία τών οπαδών να είναι:

Αριστεροί εναντίον Δεξιών στήν Κύπρο,

Ομάδες τού Ποδοσφαιρικού Συστήματος (Π.Α.Ο., Ο.Σ.Φ.Π.) εναντίον Α.Ε.Κ. στήν Ελλάδα,

Διαμαρτυρόμενοι εναντίον Προτεσταντών στήν Β. Ιρλανδία και πάει λέγοντας.    

 

Σε επόμενο σημείωμα θ’ αναφερθώ στούς μηχανισμούς που απαιτούνται για να λειτουργήσει η λαική συμμετοχή και για ν’ αποφευχθούν οι καταστάσεις τού παρελθόντος.

 

5 Μάρτη 2014.
παρατηρητής 1.

Διαβάστηκε 8818 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ.