Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΛΗ Η ΧΡΟΝΙΑ Σ’ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ (ΑΥΡΙΟ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ Α.Ε.Κ.)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΛΗ Η ΧΡΟΝΙΑ Σ’ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
(ΑΥΡΙΟ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ Α.Ε.Κ.)

Έτσι όπως έχει εξελιχθεί (για μια ακόμη φορά) η φετινή χρονιά το αυριανό παιχνίι στο Φάληρο είναι κάτι παραπάνω από «τελικός». Είναι τελικός για μια σειρά από λόγους καθένας από τους οποίους ξεχωριστά είναι πολύ σημαντικός. Δεν είναι μόνο επειδή το αυριανό είναι το πρώτο του Χιμένεθ στην τέταρτη θητεία του στην ομάδα (ούτε στρατιώτης στο Βιετνάμ να ήταν). Ούτε επειδή ο αντίπαλος είναι ο γνήσιος Γαύρος» και θα τον αντιμετωπίσουμε εκτός (αυτό ίσως να είναι πλεονέκτημα). Ακόμη λιγότερο επειδή αν αύριο δεν κερδίσει βαθμολογικά χάνει κάθε ελπίδα διεκδίκησης του Πρωταθλήματος. Είναι επειδή το αυριανό παιχνίδι θα θέσει τους στόχους της ομάδας αρχικά μέχρι τη λήξη της σεζόν, ίσως δε και για του χρόνου.

Κοντολογίς, το αυριανό παιχνίδι είναι το κριτήριο του τι είναι (υπό προϋποθέσεις) ικανή να κάνει η ομάδα. Τυχόν επιτυχία (νίκη) στο Φάληρο εκτός του βαθμολογικού και ψυχολογικού οφέλους θα δημιουργήσει προσδοκίες (αφού μπόρεσαν να νικήσουν τον «γνήσιο Γαύρο εκτός…) αυξάνοντας την πίεση σε προπονητή και παίκτες. Το όριο στο οποίο η ψυχολογική πίεση παύει να έχει θετικά αποτελέσματα και οδηγεί στην κατάρρευση είναι ασαφές (και προς το παρόν δεν μας απασχολεί). Μπροστά στην Διοίκηση, τον προπονητή και τους παίκτες τίθεται (θεωρητικά και μόνο ελπίζω) το εξής δίλλημα:

  • Με νίκη θα υπάρξει «απαίτηση» για μια ύστατη «αντεπίθεση» μέσω της οποίας θα εξαντλήσει όλες της τις πιθανότητες για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος.
  • Με ισοπαλία ή ήττα καθώς το Πρωτάθλημα θ’ απομακρύνεται Διοίκηση και «ποδοσφαιρικό τμήμα» θα έχουν την «άνεση» (αρκεί να τερματίσουν μέχρι τέταρτοι) και τον χρόνο να σχεδιάσουν την επόμενη σεζόν.

Στην περίπτωση της Α.Ε.Κ. το «δίλλημα» είναι (ή θα έπρεπε να είναι) μόνον θεωρητικό. Δεν είναι μόνο γιατί για μια ακόμη φορά θ’ αποτελεί ανέκδοτο η αποτυχία πριν την ολοκλήρωση του Α’ Γύρου▪ είναι γιατί δεν γίνεται να μιλάμε για την Α.Ε.Κ. και να συζητάμε αν μπορεί ν’ αντέξει την πίεση του πρωταθλητισμού. Νισάφι πιά, αν Διοίκηση και «ποδοσφαιρικό τμήμα» δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις ευθύνες που τους επιβάλλει το μέγεθος και η Ιστορία της ομάδας.

Ωστόσο, ακόμα και αν αύριο η ομάδα περάσει νικηφόρα από το Φάληρο ΔΕΝ θα πρέπει το αποτέλεσμα να μασκαρέψει τις αδυναμίες της. Γιατί μια νίκη μπορεί να έρθει από μια σειρά από λόγους οι οποίοι δεν έχουν άμεση σχέση με την αξία και τη δυναμικότητα της κατά την διάρκεια της σεζόν. Αυτό, όμως, κάθε άλλο σημαίνει πως δεν έχει πρακτική αξία. Δεδομένου, ότι η δυναμικότητα των ομάδων αποκρυσταλλώνεται στην τελική βαθμολογία (όταν όλοι έχουν παίξει μ’ όλους) είναι σημαντικό για την εικόνα κάθε ομάδας να μην τα παρατά ποτέ. Κάποιος που δεν ζει σήμερα και δεν θα δει τα παιχνίδια του φετινού Πρωταθλήματος θα σχηματίσει γνώμη για τις ομάδες μόνον από την βαθμολογική τους κατάταξη.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι αύριο η νίκη δεν σημαίνει τα πάντα, εν τούτοις πρέπει να είναι «μονόδρομος» μιας και θα βοηθήσει ψυχολογικά όλον τον «οργανισμό» της Α.Ε.Κ. κάνοντας (κυρίως) τους παίκτες να παίζουν καλύτερα απ’ όσο μέχρι τώρα. Για να έρθει, όμως, αύριο η νίκη θα πρέπει όσοι αγωνιστούν εκτός της συγκέντρωσης την οποία οφείλουν να έχουν να χαρούν το παιχνίδι. Γιατί μόνο ο παίκτης που χαίρεται ν’ αγωνίζεται επιδιώκοντας ότι καλύτερο μπορεί μέχρι το τέλος είναι αυτός που έχει μεγάλες πιθανότητες να φύγει νικητής. Όσοι περισσότεροι λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο τόσο πιο σίγουρη είναι η τελική νίκη.

02 Γενάρη 2021
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 151 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΟΛΗ Η ΧΡΟΝΙΑ Σ’ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ (ΑΥΡΙΟ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ Α.Ε.Κ.)