Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΑΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΑ (ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΑΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΑ
(ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ)

Με το σημερινό μας κείμενο επιχειρούμε να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήσεις, απορίες και παράπονα γιατί πιστεύουμε πως «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους». Οι ερωτήσεις, οι απορίες και τα παράπονα έφτασαν σ’ εμάς είτες απευθείας είτε μέσω του δικτύου των «παρατηρητών». Κάποιες από τις ερωτήσεις, τις απορίες και τα παράπονα πιθανόν να είναι και δικά σου αδερφέ ΑΕΚτζή.

Ερώτηση 1η: Πότε θα γίνει η Γ.Σ. της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» και πότε θα δημοσιευτεί ο Ισολογισμός της για το 2015;

Ο Ιούνης είναι ο μήνας στον οποίο λαμβάνουν χώρα οι Τακτικές Ετήσιες Γ.Σ. των Α.Ε. στις οποίες εγκρίνονται οι «Οικονομικές Καταστάσεις» τους (ο Ισολογισμός και τα παρελκόμενα του). 22 ημερολογιακές μέρες πριν την Γ.Σ. πρέπει να δημοσιευτεί η Πρόσκληση της Γ.Σ. με την Ημερήσια Διάταξη και 21 πριν την Γ.Σ. πρέπει να δημοσιευτούν οι «Οικονομικές Καταστάσεις» της εταιρείας.

Κάμποσα χρόνια πίσω η δημοσιότητα αυτή γινόταν αποκλειστικά μέσω του Εθνικού Τυπογραφείου και του Φ.Ε.Κ. Τεύχος Α.Ε. & Ε.Π.Ε. με ότι αυτό συνεπαγόταν αφού τα Φ.Ε.Κ. αργούσαν λόγω όγκου δημοσιεύσεων να τυπωθούν. Τα τελευταία χρόνια οι δημοσιεύσεις γίνονται στο Γ.Ε.ΜΗ., στο οποίο για τελευταία χρονιά φέτος θα πρέπει να δημοσιευτούν πριν την έγκριση τους από την Γ.Σ.

Φέτος υπάρχει καθυστέρηση στη σύγκλιση των Γ.Σ. (υποτίθεται ότι) λόγω των αναγκαίων προσαρμογών στις απαιτήσεις της νέας νομοθεσίας (Ν. 4308/2014) η οποία ισχύει από την χρήση του 2015. Επιπρόσθετα μόλις προ ημερών άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή των Δηλώσεων Εισοδήματος Νομικών Προσώπων. Για ν’ αντιμετωπιστεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε και για να μην επιβληθεί πλήθος προστίμων για την παραβίαση των σχετικών προθεσμιών κατατέθηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία το εξάμηνο από το τέλος της χρήσης μέσα στο οποίο πρέπει να συγκληθεί η Τακτική Ετήσια Γ.Σ. της Α.Ε. παρατείνεται για 2 μήνες μετά την λήξη υποβολής της Φορολογικής Δήλωσης της.

Πρακτικά αυτό σημαίνει (και με δεδομένο ότι η υποβολή των Φορολογικών Δηλώσεων δεν θα παραταθεί πέραν του τέλους Ιούνη):

  • ότι η Α.Ε. μπορεί να πραγματοποιήσει την Γ.Σ. της μέχρι τις 31 Αυγούστου.      
  • Συνεπώς η Πρόσκληση της Γ.Σ. πρέπει να δημοσιευτεί ως την 9η Αυγούστου, ενώ οι Οικονομικές Καταστάσεις το αργότερο την επομένη (10 Αυγούστου).
  • Τέλος η δημοσίευση στο Γ.Ε.ΜΗ. της απόφασης της Γ.Σ. με την οποία αυτή ενέκρινε τις Οικονομικές Καταστάσεις της εταιρείας πρέπει να δημοσιευτεί ως τις 20 Σεπτέμβρη.

Φυσικά όλες οι παραπάνω καταληκτικές ημερομηνίες ισχύουν μόνο στην περίπτωση που κάποιος δεν θέλει να πληρώσει τ’ αντίστοιχα πρόστιμα.

Ερχόμενοι στα της Α.Ε.Κ. έχουμε να παρατηρήσουμε ότι υπάρχουν δύο εταιρείες (και οι δύο Α.Ε.) των οποίων η χρήση ταυτίζεται με το ημερολογιακό έτος (Γενάρης-Δεκέμβρης). Η μια και η πλέον γνωστή είναι η «Δικέφαλος», η δεύτερη είναι η «AEK F.C. DEVELOPMENT Α.Ε.». Συνεπώς και για τις δύο ισχύουν όσα αναφέρονται παραπάνω. Έτσι οι Τακτικές Ετήσιες Γ.Σ. των μετόχων τους) αναμένεται (εκτός και αν δοθεί νέα παράταση) να έχουν πραγματοποιηθεί ως τα τέλη Αυγούστου.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και οι δύο Α.Ε. θα έπρεπε το συντομότερο δυνατόν να δημοσιεύσουν τ’ αντίστοιχα στοιχεία προκειμένου ο «κόσμος της Α.Ε.Κ.» να λάβει γνώση. Ειδικά στην περίπτωση της «Δικέφαλος» η οποία έχει σχεδόν 10.000 μετόχους αυτό είναι απολύτως απαραίτητο. Θα έπρεπε ήδη να λειτουργεί η κανονική έκδοση της ιστοσελίδας της και όλα τ’ απαραίτητα (οικονομικά) στοιχεία να βρίσκονται στο τμήμα της «ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ».

 

Ερώτηση 2η: Γιατί είμαστε «σκληροί» με την Κ.Α.Ε.;

Η απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση (που θα μπορούσε να ήταν και απορία) είναι απλή και έχει δοθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Ωστόσο δεν κάνει κακό να την επαναλάβουμε ακόμη μια φορά. Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους είμαστε «σκληροί» με την Κ.Α.Ε.:

  • Ο πρώτος είναι ότι Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. (αλλά και όσα ακόμη επαγγελματικά τμήματα δημιουργηθούν στο μέλλον) δεν είναι δύο ακόμη Α.Ε. όπως οι υπόλοιπες. Είναι Α.Α.Ε. της Α.Ε.Κ. και η σωστή λειτουργία τους ενδιαφέρει (αλλά και επηρεάζει) όλους τους ΑΕΚτζήδες.
  • Ο δεύτερος είναι φυσική συνέπεια του πρώτου. Ο «κόσμος της Α.Ε.Κ.» έχει δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια, μέρος της οποίας αποκαλύπτεται μέσω των στοιχείων που είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν οι Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε.

Η «σκληρότητα» μας απέναντι στις διοικητικές αρρυθμίες είτε της Π.Α.Ε. είτε της Κ.Α.Ε. είναι πιστεύω και δικαιολογημένη και απαραίτητη λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι και για τις δύο αποτελούν την «δεύτερη ευκαιρία» μετά από τις τραυματικές και στιγματιστικές χρεοκοπίες και των δυό τους. Ειδικότερα όταν στην περίπτωση της Κ.Α.Ε. (για την οποία θα επανέλθουμε προσεχώς) ο μεγαλομέτοχος της διακηρύττει την οικονομική διαφάνεια μέσω της δημοσίευσης όλων των σχετικών με τα οικονομικά της πληροφοριών (βλέπε την συνέντευξη του στο εφημεριδάκι της ORIGINALτο περσυνό Φθινόπωρο.

Θα έπρεπε να είναι προφανές ότι η «σκληρή» μας στάση απέναντι σε Π.Α.Ε & Κ.Α.Ε. αφορά την στάση και την δράση όσων έχουν αποφασιστική και εκτελεστική αρμοδιότητα και δεν στρέφεται (κάθε άλλο μάλιστα) εναντίον των εργαζομένων σ’ αυτές οι οποίοι στην πλειοψηφία τους και τις περισσότερες φορές δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Βέβαια αν το καράβι βυθιστεί (όπως οι πρώην Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε.) παίρνει μαζί του και πολλούς που δεν φταίνε. Γι’ αυτό όμως υπεύθυνοι είναι άλλοι (αυτοί που κάνουν κουμάντο) και όχι εμείς που ασκούμε κριτική, έστω και σκληρή. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι κατανοούμε την αντίδραση κάποιων εργαζομένων οι οποίοι εξ’ αιτίας της εργασιακής τους εξάρτησης αντιμετωπίζουν ένα ιδιότυπο «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» (ταύτιση του θύματος με τον απαγωγέα του).

 

Ερώτηση 3η: Γιατί «πολεμάτε» τον Μελισσανίδη;

Η ερώτηση αυτή απαιτεί διπλή απάντηση:

  • Όσοι μας καταλογίζουν ότι «πολεμάμε» τον Μελισσανίδη θα πρέπει ν’ αποδείξουν ότι τασσόμαστε με κάποιον άλλο ο οποίος και να θέλει να τον αντικαταστήσει στον ρόλο του «Διοικητικού Ηγέτη». Αλλιώς δεν έχει νόημα να κατηγορείς κάποιον ότι «πολεμάει» κάποιον άλλο, ειδικά όταν αυτός δεν έχει κανένα θεσμικό ρόλο στην Α.Ε.Κ. (όπως και ο ίδιος έχει παραδεχτεί).
  • Η φράση: «Η Α.Ε.Κ. δεν ανήκει σε κανέναν» δεν είναι δική μας αλλά του Μελισσανίδη. Παίρνοντας την στα σοβαρά αντιμετωπίζουμε την Α.Ε.Κ. σαν κάτι ανεξάρτητο από τους επιχειρηματίες κατόχους των μετοχών της (μιας και «ιδιοκτήτες» της είμαστε όλοι οι ΑΕΚτζήδες). Συνεπώς για εμάς η Α.Ε.Κ. δεν ταυτίζεται με τα επιχειρηματικά ή προσωπικά συμφέροντα των μετόχων της, τα οποία στο παρελθόν της έχουν κάνει μάλιστα ζημιά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε οι μεγαλύτεροι (και να μαθαίνουν οι νεότεροι) ότι προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντα του (προσωπικά και επιχειρηματικά) ο Μελισσανίδης αποχώρησε το 1995 από την Α.Ε.Κ. πουλώντας την στον Τροχανά στέλνοντας στον Γαύρο τον Μπάγεβιτς και την επόμενη χρονιά τον Σαμπανάτζοβιτς.

Βέβαια η κατηγορία ότι «πολεμάμε» τον Μελισσανίδη υποκρύπτει την σκόπιμη ταύτιση του Μελισσανίδη και των συμφερόντων του με την Α.Ε.Κ. Μια ταύτιση για την οποία ψέγουμε ως ΑΕΚτζήδες τους Γαύρους. Ως αποτέλεσμα της ταύτισης αυτής όσοι ενεργούν ή θεωρείται ότι ενεργούν για λογαριασμό του Μελισσανίδη πρέπει να είναι στο απυρόβλητο χωρίς να εξετάζεται αν ο τρόπος ενέργειας τους είναι όχι μόνον ο κατά περίπτωση «σωστός» αλλά ούτε καν αν είναι νόμιμος.

Στην περίπτωση αυτή η Α.Ε.Κ. ταυτίζεται τόσο με τα συμφέροντα του εκάστοτε ιδιοκτήτη της (ο οποίος αύριο μπορεί ν’ αποχωρήσει το ίδιο εύκολα όπως ήρθε) αλλά και με τους ίδιους τους αχυρ-ανθρώπους του, κάτι που για εμάς είναι απαράδεκτο. Εκτός και αν όλοι αυτοί (και μόνον αυτοί) δεσμευτούν προσωπικά να πληρώσουν τον λογαριασμό για τις πράξεις τους όταν αυτός εκδοθεί.

Όσοι μας «κατηγορούν» (ακόμα και καλόπιστα) ότι με την δράση μας «πολεμάμε» τον Μελισσανίδη (και οι οποίοι έχουν αποδεχτεί την ταύτιση της Α.Ε.Κ. με τον Μελισσανίδη παρά τα όσα ο ίδιος λέει) υπονοούν κατ’ ανάγκη ότι είμαστε για τον λόγο αυτόν «εχθροί της Α.Ε.Κ. και των συμφερόντων της». Αυτό το επιχείρημα δεν έχει προς το παρόν απάντηση, τουλάχιστον όχι τέτοια που να μην κάνει κακό στην Α.Ε.Κ. Το μόνο που μπορούμε να πούμε σχετικά είναι πως όταν βγούν στο φώς τα πεπραγμένα όλων από το Καλοκαίρι του 2013 και μετά, τότε το ποιοι είναι οι «εχθροί της Α.Ε.Κ. και των συμφερόντων της» θα πάρει άλλες (τις πραγματικές του) διαστάσεις.

 

Απορία: Γιατί τέτοιο «κόλλημα» με τον Αλεξίου;  

Δεν υπάρχει κανενός είδους «κόλλημα» με τον Αλεξίου σε προσωπικό τουλάχιστον επίπεδο. Το «κόλλημα» με τον Αλεξίου έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την δράση του είτε στο Σωματείο, είτε στην Κ.Α.Ε. Μια δράση η οποία αν όχι όλες, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές ήταν καταστροφική (είτε τ’ αποτελέσματα της είναι ήδη γνωστά σ’ όλους μας, είτε θα γίνουν γνωστά στο μέλλον). Όπως άλλωστε προκύπτει και από την συνέντευξη Αγγελόπουλου στην ΟΤΕ ΤV ο Μάκης έσωσε το μπάσκετ «από το τοπικό» και από το αδιέξοδο στο οποίο το είχε φέρει ο Αλεξίου με τους χειρισμούς του από την σύσταση ήδη της Κ.Α.Ε. μέχρι την κάλυψη του Μ.Κ. της από αυτόν (τον Μάκη Αγγελόπουλο).

Συνεπώς όσοι ενδιαφερόμαστε για την τύχη του Σωματείου (ειδικά όταν θα έχει φύγει ο Αλεξίου και όσοι τον στηρίζουν) αισθανόμαστε την «υποχρέωση» να υπενθυμίζουμε κάποια από τα πεπραγμένα του (την κορυφή του παγόβουνου) όσο και αν έτσι γινόμαστε αντιπαθείς. Ειδικά όταν γνωρίζουμε πως εκτός του Αλεξίου δεν υπάρχουν πολλοί άλλοι που να ήταν πρόθυμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες που αυτός προσφέρει.

Το κακό με τον Αλεξίου δεν είναι μόνο τα όσα καταστροφικά έχει κατά καιρούς πράξει, αλλά το γεγονός ότι έχει πλήρη συνείδηση τόσο των πράξεων του όσο και των αποτελεσμάτων τους. Το κακό γίνεται μεγαλύτερο δεδομένου ότι με βάση την νομική του κατάρτιση είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις των πράξεων του και στον ίδιο. Κοντολογίς ο Αλεξίου είναι σαν τον καπνιστή που υποφέρει από καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα: γνωρίζει ότι κάθε νέα ρουφηξιά μπορεί να τον στείλει στον «άλλο κόσμο» αλλά δεν μπορεί να σταματήσει το κάπνισμα. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ελπίζει ότι θα την γλυτώσει για άλλη μια μέρα

 

Παράπονο: Γιατί δεν βγαίνετε να γράψετε όλα όσα ξέρετε για τα τεκταινόμενα στην Α.Ε.Κ.;

Είναι προφανές ότι το τελευταίο θα μπορούσε να είναι ταυτόχρονα ερώτηση και απορία εκτός από παράπονο. Ανεξαρτήτως της κατηγοριοποίησης τουη απάντηση είναι κοινή.

  • ΔΕΝ είμαστε δημοσιογράφοι, ούτε και υπηρετούμε με οποιονδήποτε τρόπο κάποια σκοπιμότητα διαφορετική από την επιδίωξη της σωστής και διαφανούς λειτουργίας της Α.Ε.Κ. σε όλες της τις μορφές (Ερασιτεχνική, Π.Α.Ε., ΚΑ.Ε.).
  • Ο λόγος για τον οποίο κάνουμε ότι κάνουμε είναι γιατί -όπως έδειξε και η περίπτωση Ψωμιάδη- τον λογαριασμό στο τέλος τον πληρώνει το Σωματείο και όχι οι φταίχτες, κάτι που όχι μόνο μας βρίσκει αντίθετους αλλά και μας πληγώνει ως ΑΕΚτζήδες. Επιπρόσθετα θεωρούμε ότι -μιας και έχουμε πρόσβαση σε έγκυρη πληροφόρηση για το σύνολο της «ενιαίας Α.Ε.Κ.»- έχουμε και την «υποχρέωση» να την μοιραζόμαστε μαζί σας λαμβάνοντας κατά την κρίση μας υπ’ όψη πόση πληροφόρηση είναι κάθε φορά σκόπιμη και αναγκαία να δημοσιοποιείται.
  • Θα μας ήταν εύκολο να τα βγάλουμε όλα στη φόρα. Ωστόσο δεν το κάνουμε αφ’ ενός γιατί πολλά από τα εγκλήματα είναι ευρέως γνωστά και αφ’ ετέρου για να μην βγάλουμε από την δύσκολη θέση αυτούς που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτά διευκολύνοντας της «ηρωική έξοδο» τους. Έτσι κι αλλιώς δεν θ’ αποφεύγουν για πολύ την ώρα της λογοδοσίας. Σε κάθε περίπτωση σκιαγραφούμε όσο χρειάζεται την κατάσταση προκειμένου όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν μια ιδέα για ότι συμβαίνει.

Αυτά για την ώρα. Ελπίζουμε ν’ απαντήσαμε στις ερωτήσεις, τις απορίες και τα παράπονα που ενδεχομένως έχετε κάποιοι από εσάς.

 

Παράκληση.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας υποβάλλουμε μια «παράκληση»:

Σας παρα-καλούμε να μην συνδέετε την ιστοσελίδα με συγκεκριμένα άτομα. Κανείς εκτός του διαχειριστή της δεν έχει την τελική ευθύνη τόσο για τα θέματα όσο και για το τελικό ύφος τους. Συνεπώς κανείς εκτός του διαχειριστή της ιστοσελίδας δεν έχει την υποχρέωση, την ευθύνη ή την δυνατότητα να δώσει την οποιαδήποτε απάντηση στον οποιονδήποτε εκφράζει ενστάσεις, απορίες ή/και παράπονα. Για την πλέον άμεση επικοινωνία σας μαζί μας υπάρχει και το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο στην κατηγορία «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ». Σημειώνουμε πως όλα τα ηλεκτρονικά μηνύματα (πλην ενός) που αφορούσαν θέματα της Α.Ε.Κ. έχουν απαντηθεί.    

 

13 Ιούνη 2016
παρατηρητής 1.

 

 

 

Διαβάστηκε 3787 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΑΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΑ (ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ)