Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΣΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ (ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Ν. 34)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΣΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
(ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Ν. 34)

Σκοπός της ιστοσελίδας μας από την πρώτη στιγμή που βγήκε στον «αέρα» ήταν να σας αποκαλύπτει όσα κάποιοι δεν θέλουν να μάθετε και να φωτίζει τις εξελίξεις που αφορούν την ομάδα μας σ' όλα τα επίπρεδα. Έτσι και σήμερα ανήμερα της «έγκρισης» (σύμφωνα με τα «γιουσουφάκια») των σχεδίων (κατόψεων) της «Αγιά Σοφιάς» από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕ.Σ.Α.) σας αποκαλύπτουμε το πραγματικό (και όχι αυτό που δίνει η «επίσημη Α.Ε.Κ.» προς τα έξω) παρασκήνιο σχετικά με την «έγκριση» των κατόψεων του γηπέδου.

Κατ’ αρχάς το ΚΕ.Σ.Α. ασχολείται μόνο με τις κατόψεις των σχεδίων και όχι με πιο ουσιαστικές για την περίπτωση μας πτυχές όπως το ιδιοκτησιακό. Από την άποψη αυτή η «έγκριση» του αν και είναι σημαντικό βήμα, ωστόσο δεν προδικάζει την έκδοση της Οικοδομικής Άδειας. Το 9μελές ΚΕ.Σ.Α. αποτελείται κατά πλειοψηφία από εκπροσώπους Δημοσίων Αρχών (Υπουργεία κ.λ.π.).

Η «επίσημη Α.Ε.Κ.» προσπάθησε από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση να περάσει προς τα έξω μια πάρα πολύ θετική εικόνα. Η αλήθεια είναι πως αυτό ήταν ένα μεγάλο ψέμα. Οι απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας μιλάνε για αρνητικό κλίμα στο τέλος της πρώτης συνεδρίασης. Όπως χαρακτηριστικά μας μετέφεραν αν γινόταν εκείνη τη στιγμή η ψηφοφορία το αποτέλεσμα θα ήταν 5-4 σε βάρος της Α.Ε.Κ.

(Στο σημείο αυτό σημειώνω πως δεν θ’ αναφερθώ στην στάση του Δήμου, η οποία μαζί με το ζήτημα των υπογειοποιήσεων θ’ αποτελέσει θέμα ξεχωριστού κειμένου.)

Από την πρώτη στην δεύτερη συνεδρίαση η διάθεση κάποιων που πριν ήταν αρνητικοί μεταβλήθηκε γέρνοντας την ζυγαριά υπέρ της Α.Ε.Κ. Πρωτοστάτησαν οι εκπρόσωποι των Δημοσίων Αρχών, οι οποίοι με τη στάση τους συμπαρέσυραν και τους υπόλοιπους. Έτσι μη παραξενευτείτε αν υπάρξει «ομόφωνη» έγκριση των κατόψεων του γηπέδου.

Το επιχείρημα ήταν απλό και για τον λόγο αυτό αφοπλιστικό:

«Τι ψάχνουμε από την στιγμή που υπάρχει νόμος;»

Στο κάτω-κάτω όπως έχουν προεξοφλήσει οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) από τους εμπλεκόμενους η υπόθεση του νέου γηπέδου της Α.Ε.Κ. θα κριθεί εκ νέου στο ΣτΕ όταν θα υπάρξουν προσφυγές σχετικά με τις υπογειοποιήσεις. Όσοι δε απ’ αυτούς επιχειρούν κάποια πρόβλεψη αυτή είναι μάλλον αρνητική για το μέλλον του γηπέδου (όσο αυτό βασίζεται στις υπογειοποιήσεις).

Έτσι το μόνο που έχουν να κάνουν τα μέλη του ΚΕ.Σ.Α. είναι να πάρουν μια τέτοια απόφαση με την οποία να προφυλαχθούν από κάθε πιθανή ευθύνη όταν η υπόθεση (ξανά)φτάσει στο ΣτΕ.

Σήμερα θα σας λύσουμε την απορία σχετικά με τα 40 εκατοστά τα οποία είναι το ύψος κατά το οποίο θα πρέπει (σύμφωνα με τον Κ.Α.Τ.) να μειωθεί η όλη κατασκευή και όχι οι πυλώνες όπως σας ενημερώνει η «επίσημη Α.Ε.Κ.». Είναι χαζό να πιστεύει κάποιος ότι η μόνη παρατήρηση ήταν η μείωση του ύψους των πυλώνων κατά 40 εκ. Όχι αδέρφια μου. Το ΚΕ.Σ.Α. ζήτησε να μειωθεί το ύψος του γηπέδου (και όχι των πυλώνων) κατά 2 μέτρα (200 εκατοστά). Δηλαδή το ύψος της κατασκευής (φέροντος οργανισμού) να πάει στα 21 από τα 23 μέτρα.

Χωρίς να μπώ σε λεπτομέρειες σας πληροφορώ ότι τα 21 μέτρα ύψος προκύπτουν αν εφαρμοστεί κατά προσέγγιση η μέθοδος του «ιδεατού στερεού». Ωστόσο (για λόγους που ξεφεύγουν του σκοπού του παρόντος κειμένου) στην περίπτωση του γηπέδου της Α.Ε.Κ. το ιδεατό στερεό δεν εφαρμόζεται υποχρεωτικά.

Όπως γίνεται κατανοητό η μείωση του ύψους της κατασκευής κατά 2 μέτρα θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα στην όλη κατασκευή, αφού θα έπρεπε ν’ αλλάξουν και οι υπογειοποιήσεις (αν βέβαια η «επίσημη Α.Ε.Κ.» θέλει να κατασκευάσει το ίδιο γήπεδο). Ο Ανδριόπουλος (και όχι ο Κυρατσούς) είπε πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται και δήλωσε στο ΚΕ.Σ.Α. ότι το μόνο που θα μπορούσε να γίνει ήταν νε μειωθεί το ύψος της κατασκευής το πολύ μισό μέτρο (εξ’ ου και τα 40 εκατοστά). Επίσης όπως δήλωσε θα προσκομίσει στο ΚΕ.Σ.Α. την σχετική αιτιολόγηση. Συνεπώς το θέμα παραμένει ανοιχτό (τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο), αφού αν το ΚΕ.Σ.Α. δεν πειστεί από την αιτιολόγηση της «επίσημης Α.Ε.Κ.» μπορεί να επιμείνει για τα 2 μέτρα.

Αν λοιπόν «περάσει» της «επίσημης Α.Ε.Κ.» τότε αυτή θα είναι διπλά κερδισμένη αφού:

  • Από τη μιά οι αλλαγές θα είναι οι μικρότερες δυνατές και με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις τόσο στα σχέδια όσο και στον προϋπολογισμό του έργου.
  • Από την άλλη δόθηκε η ευκαιρία στα «γιουσουφάκια» (αλλά και στην «επίσημη Α.Ε.Κ.) να «ξεκαβλώσουν» εμφανίζοντας τα μέλη του ΚΕ.Σ.Α. υπέρμετρα γραφειοκράτες που καθυστερούν την έγκριση για 40 εκατοστά!

Βέβαια εκτός από τη μείωση του ύψους του γηπέδου (της κατασκευής και όχι των πυλώνων) το ΚΕ.Σ.Α. ζήτησε το στέγαστρο να ισιώσει (και να μην έχει κλίση όπως τώρα). Η συγκεκριμένη απαίτηση μπορεί να φαίνεται αλλά δεν είναι απλή, καθώς οποιαδήποτε αλλαγή της κλίσης του στεγάστρου τροποποιεί όλη την κατασκευή προκειμένου αυτή ν’ αντέξει το επιπλέον βάρος. Για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που δημιουργεί το «ίσιωμα» του στεγάστρου οι λύσεις δεν είναι πολλές. Μια θα ήταν να τοποθετηθούν πρόσθετες κολόνες για την στήριξη του. Μια άλλη να ενισχυθεί ο οπλισμός στο σημείο σύνδεσης του στεγάστρου με την υπόλοιπη κατασκευή. Όποια και να επιλεγεί τροποποιεί τόσο τα σχέδια όσο και τον προϋπολογισμό του έργου. 

Όπως το βλέπω το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι τόσο αν τα μέλη του ΚΕ.Σ.Α. πειστούν από την επιχειρηματολογία του project manager Ανδριόπουλου και της ομάδας του. Το κρίσιμο ζήτημα είναι αν θα θεωρήσουν τα 160 εκατοστά διαφορά τόσο σοβαρό θέμα ώστε να «στυλώσουν τα ποδάρια», καθώς και πως αυτό θα διαμορφώσει τελικά τους συσχετισμούς εντός του ΚΕ.Σ.Α.

Είναι προφανές πως αυτή η «έγκριση» είναι ότι ποθεί η πλευρά Μελισσανίδη καθώς αντιστοιχεί στην υπόσχεση/πρόβλεψη που είχε κάνει/δώσει ο «Τίγρης» στην αντιπροσωπεία της ORIGINAL όταν τον συνάντησε προ διμήνου. Τότε είχε θέσει ως όριο για θετικές εξελίξεις στο γηπεδικό τις «γιορτές». Τουλάχιστον με την «έγκριση» από το ΚΕ.Σ.Α. θα μπορέσουν αρκετοί να κάνουν πιο χαλαρές γιορτές (τουλάχιστον όσον αφορά το γήπεδο γιατί η ομάδα συνεχίζει να είναι ένα μάτσο χάλια).

Αυτά προς το παρόν και από βδομάδα θα έχει και συνέχεια…

 

Υ.Γ. Η φωτογραφία του θέματος προέρχεται από το πάντα έγκυρο ΑΕΚ365 και την κάλυψη του σχετικά με την συνεδρίαση του ΚΕ.Σ.Α. της 30ης Νοέμβρη.

 

20 Δεκέμβρη 2016
παρατηρητής 1.

Διαβάστηκε 3199 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΣΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ (ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Ν. 34)