Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΤΩΝ ΣΠΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ (ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΤΩΝ ΣΠΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ
(ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ;)

Το πρωί του περασμένου Σαββάτου πληροφορηθήκαμε από την εφημερίδα «Παραπολιτικά» ότι το προπονητικό κέντρο των Σπάτων ιδιοκτησίας της «Αθλητικές Εγκαταστάσεις Μεσογαίας Α.Ε.» -συμφερόντων μέχρι σήμερα του Ν. Νοτιά- «βγαίνει στο σφυρί» με αρχική τιμή 500.000 Ευρώ (βλέπε εδώ). Το ακίνητο εκποιείται έναντι οφειλής της εταιρείας 3,5 εκ. Ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 4 Ιούλη (την ημέρα της Αμερικάνικης Ανεξαρτησίας). Σύμφωνα με το δημοσίευμα στον πλειστηριασμό μπορούν να συμμετάσχουν τόσο η Π.Α.Ε. όσο και ο «Διοικητικός Ηγέτης» της μέσω εταιρειών συμφερόντων του. Αυτά προκύπτουν από το δημοσίευμα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια παρατηρήσεις αλλά και απορίες που μόνον οι «πουθενάδες» και σε καμία περίπτωση οι «επαγγελματίες» δημοσιογράφοι μπορούν να κάνουν.

 

Παρατήρηση 1η: Η «Αθλητικές Εγκαταστάσεις Μεσογαίας Α.Ε.» δεν είναι μια απλή εταιρεία.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του προπονητικού των Σπάτων δεν είναι μια απλή εταιρεία. Όπως είχαμε αποκαλύψει σε παλαιότερο κείμενο μας (βλέπε εδώ) η συγκεκριμένη εταιρεία απορρόφησε τον Μάρτη του 2011 την «Αθλητική Αναπτυξιακή Σπάτων Α.Ε.». ωστόσο, όπως προκύπτει εμμέσως από τους δημοσιευμένους Ισολογισμούς και των δύο εταιρειών στο real estate του προπονητικού εμπλέκεται και μια μέχρι στιγμής άγνωστη τρίτη εταιρεία. Το ζήτημα είναι σε ποιάς εταιρείας την ιδιοκτησία είναι οι αγορασμένες εκτάσεις πέριξ του υπάρχοντος προπονητικού κέντρου, οι οποίες υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιούνταν για την επέκταση του.

 

Παρατήρηση 2η: Πόση είναι η οφειλή στις τράπεζες;  

Σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι μόνο 3,5 εκ. Ευρώ. Λέμε «μόνο» γιατί από τους Ισολογισμούς της εταιρείας προκύπτουν άλλα στοιχεία. Από τον τελευταίο Ισολογισμό στον οποίο παρουσιάζονται αναλυτικά οι οφειλές της προκύπτει ότι στις 31/12/2013 (βλέπε εδώ) η εταιρεία όφειλε στις τράπεζες 5.723.321,28. Τώρα πως μια εταιρεία χωρίς έσοδα μείωσε τις οφειλές της κατά πάνω από 3 εκ (αν συνυπολογίσουμε και τους τόκους) είναι ένα θέμα το οποίο μόνον η διοίκηση της ή εναλλακτικά η δημοσίευση των Ισολογισμών για το 2016 & το 2017 μπορούν να ξεκαθαρίσουν.

 

Παρατήρηση 3η: Αν η Π.Α.Ε. αγοράσει το προπονητικό των Σπάτων, τότε θα δημιουργήσει έναν «όμιλο επιχειρήσεων» με μητρική την Π.Α.Ε.

Η (πιθανή) εξαγορά της «Αθλητικές Εγκαταστάσεις Μεσογαίας Α.Ε.» από την Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. θα δημιουργούσε για τον λόγο αυτό έναν «όμιλο» επιχειρήσεων με μητρική την Π.Α.Ε. Μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε τυπικά και το προπονητικό κέντρο στον έλεγχο της Ερασιτεχνικής ως μετόχου της Π.Α.Ε. Έναν «όμιλο» στον οποίο όπως υποστηρίζουμε εδώ και καιρό θα έπρεπε να περιλαμβάνεται και η «AEK FC DEVELOPMENT A.E.» εφ’ όσον αποκλειστικό αντικείμενο δραστηριότητας της είναι πώληση ειδών με το σήμα της Α.Ε.Κ.

 

Απορία 1η: Ο πλειστηριασμός σημαίνει ότι οι Στράτος και Βραχυπέδης απέτυχαν στην αποστολή τους;

Τον Δεκέμβρη του 2016 πληροφορηθήκαμε την είσοδο του Νίκου Στράτου στο 3μελές τότε Δ.Σ. της «Αθλητικές Εγκαταστάσεις Μεσογαίας Α.Ε.» με τον βαθμό του Αντιπροέδρου αλλά και την ιδιότητα του Διευθύνοντα Σύμβουλου (βλέπε εδώ). Ωστόσο λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα στις αρχές Μάη 2017 προστέθηκε και 4ο μέλος, ένα πολυεργαλείο από την εργαλειοθήκη του «Διοικητικού Ηγέτη» της. Εκλέχτηκε στο Δ.Σ. ως μέλος του ο Αιμίλιος Βραχυπέδης (βλέπε εδώ), ο οποίος έχει και την ιδιότητα του «μικρομετόχου» στην «AEK FC DEVELOPMENT Α.Ε.» (βλέπε εδώ). Επιπλέον έχει και την ιδιότητα του ανθρώπου που δουλεύει για τον «Διοικητικό Ηγέτη» και τον οποίο προφανώς αυτός επέλεξε για να εμπλέξει με την Α.Ε.Κ.

Συνεπώς, εύλογα, αναρωτιόμαστε αν ο πλειστηριασμός του προπονητικού των Σπάτων συνιστά αποτυχία τους στην αποστολή που τους ανατέθηκε ή αν αντίθετα είναι επιτυχία τους.

 

Απορία 2η: Πως θα μετάσχει η Π.Α.Ε. αφού δεν το προβλέπει ο Ν. 2725/1999;

Μπορεί ο συντάκτης του δημοσιεύματος των «Παραπολιτικών» να θεωρεί ότι στον πλειστηριασμό μπορεί να συμμετάσχει η Π.Α.Ε., αλλά ο νομοθέτης έχει διαφορετική άποψη. Συγκεκριμένα στο άρθρο 65 του Ν. 2725/1999 στο οποίο ορίζεται ο σκοπός των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών προβλέπονται τα εξής:

«1. Σκοπός της Α.Α.Ε. που ιδρύεται είναι η δημιουργία, η οργάνωση και η διοίκηση επαγγελματικής αθλητικής ομάδας, η οργάνωση επίσημων ή φιλικών αθλητικών αγώνων επαγγελματικού χαρακτήρα της ομάδας αυτής και η συμμετοχή της σε κάθε είδους αγώνες, η οργάνωση εκδηλώσεων που αφορούν το άθλημα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, τους ισχύοντες εκάστοτε κανονισμούς, τους σκοπούς και τις αποφάσεις του οικείου επαγγελματικού συνδέσμου και της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας, καθώς και η εν γένει διαχείριση οποιωνδήποτε θεμάτων αφορούν τη δραστηριότητα της αυτή.»    

Η τέτοια διατύπωση ενώ δεν αποκλείει ρητά, ωστόσο δεν προβλέπει κιόλας μια τέτοια δυνατότητα (απόκτηση προπονητικού κέντρου). Επιπλέον στο παρελθόν εξ αιτίας αυτής της διατύπωσης δεν κατέστη δυνατό οι Π.Α.Ε. να πωλούν οι ίδιες τα προίόντα με το σήμα της ομάδας τους.

Μετά τα παραπάνω είστε σε θέση να μορφώσετε γνώμη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό, όμως, που αξίζει και πρέπει να επισημάνουμε είναι πως αν τελικά το προπονητικό κέντρο των Σπάτων καταλήξει σε εταιρεία συμφερόντων του «Διοικητικού Ηγέτη» αυτό θα ήταν μια άσχημη εξέλιξη. Γιατί τότε η ποδοσφαιρική Α.Ε.Κ. θα γινόταν όμηρος των συμφερόντων αλλά και της τύχης της συγκεκριμένης οικογένειας. Από την άλλη η υπάρχουσα νομική διατύπωση δημιουργεί αχρείαστα προβλήματα. Μπορεί όταν τέθηκε να εξυπηρετούσε την μη μεταβίβαση μαζί με τις Π.Α.Ε. των δημοτικών εγκαταστάσεων που είχαν παραχωρηθεί προς χρήση στα σωματεία, αλλά υπό το φώς της νέας πραγματικότητας πρέπει αυτή ν’ αλλάξει▪ τουλάχιστον όσον αφορά αθλητικές εγκαταστάσεις που δεν είναι δημοτικές ή δημόσιες.

(Για τον τελευταίο δημοσιευμένο Ισολογισμό της εταιρείας πατήστε εδώ).

(Για όσους δεν βαριούνται να διαβάσουν το πρόγραμμα του πλειστηριασμού όπως αναρτήθηκε στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων ας πατήσουν εδώ).

 

03 Μάη 2018
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 3141 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΤΩΝ ΣΠΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ (ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ;)