Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΙ «ΓΛΕΝΤΟΥΝ» ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ (ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΤΟΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΙ «ΓΛΕΝΤΟΥΝ» ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
(ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΤΟΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ)

Από το 1978 το Ελληνικό Ποδόσφαιρο είναι μεν «Επαγγελματικό», αλλά δεν διοικείται μ’ επαγγελματικό τρόπο. Η σύσταση Π.Α.Ε. οι οποίες αποτελούν μια ειδική κατηγορία Α.Ε. και η υπαγωγή του στο Υπουργείο Εμπορίου ΔΕΝ τις έκανε πιο υπέυθυνες στη λειτουργία τους. Ούτε καν και η υπαγωγή τους στην Ε.Ε.Α. για την αδειοδότηση της συμμετοχής τους στο Πρωτάθλημα άλλαξε κάτι. Και δεν άλλαξε όχι γιατί απέτυχε στο (τυπικά) ελεγκτικό αντικείμενο της η εποπτευόμενη από το Υφυπυργείο Αθλητισμού, αλλά τυπικά ανεξάρτητη Ε.Ε.Α. Δεν άλλαξε γιατί οι Π.Α.Ε. είναι Ανώνυμες Εταιρείες και στις Α.Ε. οι μέτοχοι τους ΔΕΝ ευθύνονται για τα Χρέη (και άρα την χρηματοδότηση) τους. Έτσι οι Π.Α.Ε. εκμεταλλευόμενες στο έπακρο κάθε διάταξη που μέσω «διακανονισμών» θα τους επέτρεπε να μετακυλήσουν στο μέλλον τα Χρέη τους αναβάλλοντας απώς την «μέρα της Κρίσης» τους.

Από την στιγμή που το Κράτος δεν επιθυμούσε να ζορίσει τους ιδιοκτήτες των Π.Α.Ε. να εξοφλούν τα ληξιπρόθεσμα Χρέη τους και τους επέτρεψε να τα μετακυλίουν στο μέλλον και εξαιτίας της ανευθυνότητας των μετόχων για τα Χρέη τους (αν και αυτοί διορίζουν τις Διοικήσεις που θεσμικά είναι υπεύθυνες γι’ αυτά) ο κίνδυνος να χάσουν παίκτες, προπονητές και λοιποί τα λεφτά τους αυξήθηκε κατακόρυφα. Και επειδή όταν χρωστάς λίγα είναι πρόβλημα σου, αλλά όταν χρωστάς πολλά πρόβλημα τους κάθε φορά που μια «μεγάλη» ομάδα οδηγούνταν σε οικονομικό αδιέξοδο έτρεχε η εκάστοτε Κυβέρνηση να βρει «λύση». Όπου «λύση» εννοούμε την αλλαγή ιδιοκτησίας.

Για να φτάσουν, όμως, οι ομάδες σε οικονομική ασφυξία πρέπει η ιδιοκτησία να μειώσει ή να διακόψει την χρηματοδότηση. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις της πρώην Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. και του Παναθηναϊκού. Στην μεν περίπτωση της Α.Ε.Κ. η «λύση» ήταν ο σκόπιμος υποβιβασμός στην Γ’ Εθνική (μετά τον στημένο αγωνιστικό υποβιβασμό στην Β’ Εθνική) και η εκ νέου δημιουργία μιας Π.Α.Ε. χωρίς τα Χρέη του παρελθόντος. Στην περίπτωση του Παναθηναϊκού έφτασαν πολύ κοντά σ’ αυτό το ενδεχόμενο. Και στις δύο περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένας θεσμικός τρόπος ν’ απαιτήσει το Κράτος και οι συναλλασσόμενοι με τις Π.Α.Ε. τα λεφτά τους παρά μόνον οι τιμωρίες σε βάρος της εταιρείας. Τιμωρίες οι οποίες απλά επιφέρουν νωρίτερα το μοιραίο τέλος. Τιμωρίες οι οποίες είναι όχι μόνο αναμενόμενες αλλά και καλοδεχούμενες από τους μετόχους, ειδικά εφ’ όσον επιταχύνουν την εφαρμογή των σχεδίων τους.

Και αν μεν το Κράτος έχει τ’ όπλο της κατάσχεσης της προσωπικής περιουσίας των μελών του Δ.Σ. με «δικαίωμα υπογραφής» όσον αφορά τα προς αυτό Χρέη, όλοι οι υπόλοιποι συναλλασσόμενοι διαθέτουν συγκρινόμενοι μ’ αυτό «λιανοντούφεκα». Έτσι οι ιδιοκτήτες τους «έχουν στο χέρι» και γι’ αυτό τους προτείνουν εξόφληση αρκεί αυτοί να «χαρίσουν» μέρος της οφειλής. Επιπλέον μπορούν να υπολογίζουν στην αρωγή της Κυβέρνησης είτε για να βρεθεί «διάδοχη κατάσταση» είτε για να «πέσει η ομάδα στα μαλακά» εφ’ όσον δεν πληροί τις προϋποθέσεις αδειοδότησης.

Έτσι, για παράδειγμα αποφεύγουν να πληρώσουν μεγάλα ποσά προκειμένου να περάσουν την διαδικασία της αδειοδότησης καταφέρνοντας να έχουν ένα πάρα πολύ μικρό μπάτζετ για την επόμενη χρονιά. Μεταθέτουν έτσι την αγωνιστική επιβίωση της ομάδας στις πλάτες του τεχνικού επιτελείου και πολύ μικρών ηλικιακά παικτών (μέχρι 23 ετών) τους οποίου στην Ελλάδα θεωρούμε «ταλέντα» μέχρι τα 27-28 χρόνια τους. Προφανώς και υπάρχουν ομάδες στις οποίες η παραπάνω επιλογή είναι «μονόδρομος» και όπου ο μεγαλομέτοχος έχει εξαντληθεί οικονομικά γιατί μεταξξύ άλλων τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα υπολόγιζε και επιπλέον δεν ήταν «άνθρωπος του ποδοσφαίρου».

Τι γίνεται, όμως, όταν ο ιδιοκτήτης έχει λεφτά και δεν βάζει στο Ταμείο το απαραίτητο ποσό για να πάρει η ομάδα αδειοδότηση και έτσι να μην έχει αγωνιστικούς περιορισμούς; Δυστυχώς, δεν γίνεται επί της ουσίας τίποτα. Δυστυχώς, γιατί στην περίπτωση αυτή ο ιδιοκτήτης εκμεταλλεύεται το νομικό πλαίσιο και την ανευθυνότητα του σχετικά με τα Χρέη της Π.Α.Ε. σε συνδυασμό με την ανυπαρξία πίεσης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων Χρεών από το Κράτος και μας κοροϊδεύει όλους. Σκόπιμα επιλέγει αρχικά να «την βγάλει φθηνά» και στην πορεία «βλέποντας και κάνοντας».

Η περίπτωση της αλλαγής ιδιοκτησίας του Παναθηναϊκού είναι εξόχως διαφωτιστική. Ο Γιάννης Αλαφούζος όπως αποκάλυψε ο Βασίλης Κωνσταντίνου σκόπιμα δεν έβαλε λεφτά για την αδειοδότηση. Ομοίως σκόπιμα βάζει τώρα 20 εκ. σε Α.Μ.Κ. που προκηρύσσει ο ίδιος για να καλύψει το ποσό των Χρεών που του αναλογεί με βάση την συμφωνία μεταβίβασης της Π.Α.Ε. στον Ταϋλανδό Πιεμπονγκσάντ. Και, λοιπόν, βλέπετε να ξεσηκώνεται κανείς για την τόσο ξεδιάντροπη κοροϊδία;

Από την άλλη κανείς ΔΕΝ έχει το δικαίωμα να ξεσηκωθεί. Στο κάτω-κάτω ο Αλαφούζος ΔΕΝ σας κορόιδεψε. Απλά ενήργησε επιχειρηματικά. Όσο το θεσμικό πλαίσιο τον αφήνει αυτός (όπως και όλοι οι προηγούμενοι αλλά και οι επόμενοι) θα σας «γλεντούν». Αυτά και με τις υγείες σας...  

Μιας και το Καλοκαίρι έχετε περισσότερο «καιρό για σκότωμα» για κοιτάξτε εδώ για να θυμηθείτε κάποιες από τις προτάσεις μας σχετικά με την διαδικασία αδειοδότησης.

 

(Σημείωση: η φωτογραφία του κειμένου προέρχεται από την ιστοσελίδα analyst.gr).

 

11 Ιούλη 2018
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 657 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΙ «ΓΛΕΝΤΟΥΝ» ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ (ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΤΟΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ)