Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ.: ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ, ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Ή ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ; (ΜΟΝΟ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΛΕΙΨΙΜΟ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ.: ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ, ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Ή ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ;
(ΜΟΝΟ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΛΕΙΨΙΜΟ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ)

Η σχέση της Κ.Α.Ε. με τους οπαδούς της μετά την επάνοδο της στην «κανονικότητα» της Α1 είναι κάτι σαν «σκωτσέζικο ντους», δηλαδή μια «κρύο» και μια «ζεστό». Η ανικανότητα της ομάδας να σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα απόδοσης, τέτοια που να δημιουργούν στους αντιπάλους της την πεποίθηση ότι δεν θα τα βγάλουν εύκολα πέρα μαζί της δρα ταυτόχρονα αποσταθεροποιητικά για την ίδια. Οι αιτίες αυτής της συμπεριφοράς είναι διοικητικής (δηλαδή, ιδιοκτησιακής) προέλευσης. Γιατί, οι επιλογές παικτών και προπονητών είναι ευθύνη της Διοίκησης, η οποία σε κάθε περίπτωση περιορίζεται από τα λεφτά που μπορεί να διαθέσει η Ιδιοκτησία. Άλλωστε, η Διοίκηση (δι)ορίζεται από τον Ιδιοκτήτη. Στην επιστροφή της «Βασίλισσας» έγινε μεγάλη προσπάθεια από τον Αλεξίου να ελέγξει πλήρως ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης (ο οποίος και έπρεπε να του εμπιστευτεί το κουμάντο). Έτσι η τοποθέτηση από τον Μελισσανίδη του Αγγελόπουλου κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ήταν η μόνη επιλογή.

Τα «γιουσουφάκια» εντός και εκτός της ομάδας αποθεώνουν σε κάθε ευκαιρία τον Μάκη πιστώνοντας του τις επιτυχίες. Αν τα πιστέψουμε «τα καλύτερα είναι πάντα καθ’ οδόν» (αν και πολύ συχνά αργούν). Έχει, λένε, βάλει πολλά λεφτά. Κάτι που όμως δεν προκύπτει από τους μόνο 2 Ισολογισμούς (λείπουν άλλοι 2). Επιπλέον, όταν εξ’ αιτίας της οικονομικής σου στενότητας κάνεις επιλογές αμφίβολης αποτελεσματικότητας μόνο και μόνο για να αναγκαστείς στη συνέχεια να τις αντικαταστήσεις πληρώνοντας δύο και τρεις φορές, αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι «βάζεις λεφτά» για το καλό της ομάδας. Σημαίνει ότι κάτι δεν κάνεις καλά διοικητικά.

Με το συνεχές γλείψιμο του Ιδιοκτήτη τα «γιουσουφάκια» μέσα και έξω από την ομάδα έχουν καταφέρει να μειώσουν (είτε είναι σε θέση να το καταλάβουν είτε όχι) το μέγεθος της «Βασίλισσας» φέρνοντας τη ακόμα χαμηλότερα και από τον Μάκη Αγγελόπουλο. Έτσι, δεν είναι ο Αγγελόπουλος που έχει την τύχη και την τιμή να διαχειρίζεται τις τύχες της «Βασίλισσας», αλλά η «Βασίλισσα» που τον έχει απόλυτη ανάγκη για να υπάρξει. Την ίδια στιγμή ιδιοκτήτες με μικρότερη (θεωρητικά) οικονομική επιφάνεια απ’ αυτή του Μάκη καταφέρνουν περισσότερα (είναι περισσότερο αποτελεσματικοί) σε σχέση με τα λεφτά που διαθέτουν. Όλο αυτό είναι κατόρθωμα των «γιουσουφιών», των οποίων η τελευταία (χυδαία) γραμμή αμύνης είναι το επιχείρημα ότι:

«Αφού οι ΑΕΚτζήδες δεν πάνε στο γήπεδο (όπως απέχουν και από το ποδόσφαιρο, τυχαίο;) δεν τους «αξίζει» κάτι καλύτερο».

Η ουσία του προβλήματος είναι η έλλειψη (πολλών) χρημάτων. Κανονικά μια τέτοια έλλειψη θα έπρεπε να οδηγεί σε περισσότερο ψάξιμο και σε προσεκτικότερες επιλογές παικτών και προπονητών. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Αντιθέτως, αυτό που γίνεται πλέον συστηματικά (άρα και σκόπιμα) είναι ο συνεχής διασυρμός της ομάδας στην FIBA. Εκεί που η Ιδιοκτησία αφήνει ομάδες, παίκτες και προπονητές να την σέρνουν για οικονομικές διαφορές (τις οποίες πάντα κερδίζουν) με συνακόλουθο των καταδικαστικών αποφάσεων την «απαγόρευση διεθνών μεταγραφών». Η ίδια η Κ.Α.Ε. ομολογεί (μέσω διαρροών) ότι αυτό γίνεται σκόπιμα για να προσδιοριστεί το ποσό της οφειλής (μαζί με τους τόκους), το οποίο στη συνέχεια διακανονίζει σε δόσεις! Αυτό που προκύπτει από την συγκεκριμένη τακτική είναι ότι αυτός που τυγχάνει σήμερα να είναι Ιδιοκτήτης της «Βασίλισσας» ΔΕΝ ενδιαφέρεται για την ζημιά στο γόητρο της ομάδας που έχει την τιμή να διαχειρίζεται τις τύχες της.

Μια ομάδα για να θεωρείται «μεγάλη» πρέπει εκτός των μεγάλων δυνατοτήτων των παικτών της να προκαλεί σε οπαδούς και φίλους σεβασμό και σε εχθρούς και αντιπάλους «φόβο». Να τους δημιουργεί το αίσθημα της ματαιότητας όταν αυτοί παίζουν αντίπαλοι της. Αυτό ΔΕΝ το έχει καταφέρει η «Βασίλισσα», η οποία μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έχει καταντήσει «κλωτσοσκούφι». Για την δικαιολόγηση αυτής της κατάστασης καμία εξω-γηπεδική (παρασκηνιακή) δικαιολογία (π.χ. διαιτησία) δεν στέκει στα σοβαρά χωρίς να πλήττει αυτούς που την επικαλούνται. Γιατί αν η ομάδα Ιδιοκτησίας Μάκη Αγγελόπουλου είναι αδύναμη στο παρασκήνιο, τότε και αυτό το χρεώνεται ο Ιδιοκτήτης. Συνεπώς, δεν μπορεί να το επικαλείται κανείς προς «υπεράσπιση» του.

Την Παρασκευή το βράδυ κατέρρευσε το success story του Μάκη Αγγελόπουλου. Κατέρρευσε όχι γιατί η ομάδα έχασε εντός έδρας με 1 πόντο στο πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι των ημιτελικών των πλέι-οφ. Ούτε επειδή η ομάδα σε μια πολύ μεγάλη γι’ αυτήν ευκαιρία απέτυχε να πάει στους Τελικούς. Κατέρρευσε επειδή συνολικά (ειδικά φέτος) και αναλόγως των χρημάτων που ξοδεύτηκαν η Α.Ε.Κ. ήταν συνολικά χειρότερη του Προμηθέα. Κατέρρευσε, τέλος, γιατί ακόμη και αν δεχτούμε ότι κανένας από τους Έλληνες παίκτες του Προμηθέα δεν είχε θέση στην Α.Ε.Κ. αυτοί μαζί με τους ξένους έχουν δημιουργήσει ένα στιβαρό και πολύ αξιόμαχο σύνολο που είναι δύσκολο να το καταβάλεις αν δεν παίξεις πρώτα απ’ όλα με περισσότερο από το δικό τους πάθος.

Χειρότερη και από την κατάρρευση του success story του Μάκη Αγγελόπουλου είναι η αμφιβολία ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν (και θα βελτιωθούν). Μια αμφιβολία η οποία γιγαντώνεται σε πεποίθηση ότι τίποτα δεν θ’ αλλάξει όσο δεν απαντάται το ερώτημα:

Πως καταφέρνουν ομάδες της επαρχίας με λιγότερα διαθέσιμα χρήματα να κάνουν καλύτερες επιλογές από την «Βασίλισσα»;                 

Με την έναρξη της νέας σεζόν μένει να δούμε αν ο Μάκης μπορεί να το απαντήσει. Πάντως για όσους ανησυχούν για την πιθανότητα να φύγει από την Κ.Α.Ε. να τους ενημερώσουμε ότι ο Μάκης «πάει πακέτο» με τον Μελισσανίδη (τον οποίο και θαυμάζει).

Υ.Γ. Με τους δύο «χαμένους» Ισολογισμούς θα κάνετε κάτι (θα τους δημοσιεύσετε) ή όχι;

10 Ιούνη 2019
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 654 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ.: ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ, ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Ή ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ; (ΜΟΝΟ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΛΕΙΨΙΜΟ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ)