Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΑ ΞΕΚΑΤΙΝΙΑΣΜΑΤΑ (ΠΟΥ ΩΣΤΟΣΟ ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΑ ΞΕΚΑΤΙΝΙΑΣΜΑΤΑ
(ΠΟΥ ΩΣΤΟΣΟ ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ)

Είναι απολύτως λογικό ότι μετά την αποχώρηση του μπασκετικού Γαύρου από την Α1 το «ισοζύγιο δύναμης» θ’ άλλαζε άρδην. Βέβαια, την πρωτοκαθεδρία θα συνέχιζε να την έχει ο Π.Α.Ο., αλλά η έλλειψη δεύτερου θα οδηγούσε δυο-τρείς ομάδες ν’ ανταγωνιστούν μεταξύ τους. Όλα αυτά ενδιαφέρουν άμεσα και τον ίδιο τον Γαύρο, ο οποίος αν και όταν το αποφασίσει η ιδιοκτησία του θα επανέλθει σε μια κατηγορία η οποία για κάμποσα χρόνια (δύο το λιγότερο) θα έχει πορευθεί χωρίς αυτόν. Με την επάνοδο του θα πρέπει να έχει μια ομάδα τουλάχιστον τόσο δυνατή όσο την στιγμή της αποχώρησης του, η οποία και να διαθέτει τουλάχιστον 6 Έλληνες. Έτσι κάθε άλλο αδιάφορα για τους Γαύρους είναι όσα θα συμβούν στην Α1. Γι’ αυτό και έχουν μπει σε μια διαδικασία καθημερινού σχολιασμού (και επανασχολιασμού) των πάντων.

Στο πλαίσιο αυτό προσπαθούν να μεγαλοποιήσουν κάθε είδηση ή φήμη που θα οδηγούσε στο συμπέρασμα πως χωρίς αυτούς ΔΕΝ υπάρχει Α1. Είναι λογικό να σκεφτούμε πως με βάση την μέχρι τώρα παρουσία των ομάδων και τ’ όνομα τους η Α.Ε.Κ. είναι αυτή που -θεωρητικά τουλάχιστον- έχει προβάδισμα για την δεύτερη θέση. Ωστόσο, με βάση τα περσυνά αποτελέσματα δεν θα πρέπει να ξεγράψουμε τον Προμηθέα Πάτρας, ο οποίος με τη παρουσία του αποδεικνύει ότι εκεί γίνεται σοβαρή δουλειά. Από την άλλη οι ομάδες της Θεσσαλονίκης για τους δικούς τους λόγους η καθεμιά δεν μπορούν άμεσα να καλύψουν το κενό του Γαύρου.

Το τελευταίο διάστημα η ιστοσελίδα www.to10.gr ασχολείται τακτικά με την Α.Ε.Κ. αναδεικνύοντας ειδήσεις που την αφορούν και με τις οποίες προσπαθεί να την «δυσφημίσει». Έτσι, τουλάχιστον, νομίζουν οι οπαδοί της▪ οι οποίοι αποδίδουν την «δυσφήμιση» της στον φόβο από πλευράς των ερυθρόλευκων. Το «επιχείρημα» που εσχάτως κυκλοφορεί να κάνει με το ύψος των οφειλών της Κ.Α.Ε. σε σχέση με τους Γαύρους. Έτσι, νομίζουν, ότι μπορούν να υποβαθμίσουν τον αντίκτυπο των ερυθρόλευκων δημοσιευμάτων.

Δεν είναι, όμως, έτσι. Ας πάρουμε για χρονιά σύγκρισης την Χρήση 2015-2016 για την οποία έχουμε και τον τελευταίο δημοσιευμένο Ισολογισμός της Κ.Α.Ε. Με Τζίρο 1.833.868,32 είχε Χρέη 2.342.642,49 Ευρώ. Δηλαδή, τα Χρέη της ήταν το 127,74% των Εσόδων της. Για την ίδια περίοδο ο Γαύρος είχε Τζίρο 8.036.986,71 και Χρέη 11.772.063,86 Ευρώ. Δηλαδή, τα Χρέη του ήταν στο 146,47%.

Κοιτώντας κάποιος μόνο τον συντελεστή Χρεών/Τζίρο χωρίς να λάβει υπόψη του την διαφορά σε απόλυτα νούμερα των Εσόδων καταλήγει σε λάθος αποτέλεσμα. Σίγουρα όσο δεν μειώνεται ο συντελεστής ακόμα και η εταιρεία με τον μεγαλύτερο Τζίρο ασφυκτιά οικονομικά, αλλά αυτή με τον μικρότερο Τζίρο είναι σε χειρότερη θέση. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύουν οι συνεχείς απαγορεύσεις διεθνών μεταγραφών από την FIBA για οφειλόμενα σε παίκτες, μάνατζερ και ομάδες. Το χειρότερο είναι πως αυτό είναι επιλογή της ίδιας της Α.Ε.Κ. (όπως έχουν παραδεχτεί) η οποία στη συνέχεια διακανονίζει τις οφειλές αυτές.

Έτσι, για τον οπαδό της «Βασίλισσας» ΔΕΝ έχει καμία σημασία αν οι μηνιαίες δόσεις των συμβολαίων στην Α.Ε.Κ. είναι μέχρι 10.000 Ευρώ (οπότε και τα οφειλόμενα σε απόλυτα νούμερα είναι μικρότερα απ’ αυτά του Γαύρου), αφού από την ανάποδη αυτό είναι αποτέλεσμα των μειωμένη της Εσόδων. Το ζήτημα για τον οπαδό της «Βασίλισσας» είναι ότι ακόμη και αυτές τις «μικρές» οφειλές ΔΕΝ μπορεί η εταιρεία να ξεπληρώσει εγκαίρως μ’ αποτέλεσμα να γίνεται ρεζίλι. ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερος οικονομικός διασυρμός για μια εταιρεία που μόλις πριν από 5 χρόνια επανασυστάθηκε (σ’ αντίθεση με τον Γαύρο) από το να οφείλει στον Λαρεντζάκη 80.000 Ευρώ για όλο τον χρόνο και από αυτά να του πληρώνει τα 20.000 (το 1/4) και αυτός να της «χαρίζει» τα 3/4 προκειμένου ν’ αποχωρήσει. Είναι προφανές πως κάτι ΔΕΝ γίνεται σωστά. Είτε γιατί η ομάδα προσφέρει μεγάλα σε σχέση με την αξία των παικτών συμβόλαια, είτε γιατί ακόμα και αν έχει κοστολογήσει σωστά την αξία των παικτών τα Έσοδα της δεν επαρκούν.

Αλλά τότε ερχόμαστε στο πραγματικό ζήτημα:

Για τι είδους δυναμικότητας ομάδα επαρκούν τα Έσοδα της;

Όταν πριν από πολύ καιρό σε κείμενα μας κάναμε νύξη για τα οικονομικά της Κ.Α.Ε., ο Μάκης Αγγελόπουλος σε συνέντευξη του στο «εφημεριδάκι» είχε προσπαθήσει να μας διαψεύσει. Είχε μιλήσει για δημοσίευση των προϋπολογισμών της ομάδας και για ενημέρωση σχετικά με τα οικονομικά της δεδομένα. Εκείνη τη στιγμή (και μόνο) έκανε το «κομμάτι του» και τίποτα περισσότερο. Τίποτα απ’ αυτά ΔΕΝ έγινε πράξη. Κανείς από την Κ.Α.Ε. δεν μίλησε στον κόσμο της σχετικά με το τι δυναμικότητας ομάδα μπορούσε (και έπρεπε) να περιμένει. Η κατάσταση δεν φαίνεται να είναι καλή, ειδικά αν συνυπολογίσουμε πως τόσο η «Βασίλισσα» όσο και ο Γαύρος έχουν σταματήσει να δημοσιεύουν Ισολογισμούς την ίδια ακριβώς περίοδο (ο τελευταίος τους αφορά την Χρήση 2015-2016).    

Ωστόσο, «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία». Μένει να δούμε αν με τις τελευταίες προσθήκες η «Βασίλισσα» θα είναι καλύτερη από πέρυσι (και τον Προμηθέα που τερμάτισε δεύτερος) και αν θα μπορέσει να έχει αυξημένα Έσοδα τόσο ώστε ν’ αρχίσει να μειώνει τον λόγο Χρεών/Τζίρο. Όλα τα υπόλοιπα όπως αυτά που γράφονται εδώ είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» και απευθύνονται μόνο σ’ όσους αρέσκονται να βρίσκουν θεωρίες συνομωσίας πίσω από κάθε «κακή» είδηση για την ομάδα τους. Όσο ΔΕΝ υπάρχει ενημέρωση (έστω και από τους Ισολογισμούς) για τα οικονομικά των ομάδων τέτοιου είδους κείμενα είναι «στάχτη στα μάτια» και πιθανώς εξυπηρετούν σκοπιμότητες. Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι οι μέτοχοι ΔΕΝ έχουν καμία προσωπική ευθύνη για τα Χρέη των εταιρειών τους, για τα οποία ευθύνονται οι έχοντες «δικαίωμα υπογραφής». Στην περίπτωση της «Βασίλισσας» Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος δηλωμένος στο Γ.Ε.ΜΗ. είναι ο εκπρόσωπος της Ερασιτεχνικής (μειοψηφούντος μετόχου) Αλέξης Αλεξίου. Έτσι για τα Χρέη της «ΝΕΑΣ» Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ. ευθύνεται ο Αλεξίου και όχι ο Αγγελόπουλος. «Λεπτομέρειες» είπατε;

Υ.Γ.1. Για τα τελευταία οικονομικά κατορθώματα της «Βασίλισσας» πατήστε εδώ & εδώ.
Υ.Γ.2. «Πόσο ακόμα;», αναρωτιόταν η Αρβανιτάκη. Πότε -επιτέλους- θα δημοσιεύσετε τους Ισολογισμούς των Χρήσεων 2016-2017 & 2017-2018; Μήπως περιμένετε τους Γαύρους να το κάνουν πρώτοι; Αν υποψιαστώ ότι ο ένας περιμένει τον άλλο θα πεθάνωωω…                    

 

06 Αυγούστου 2019
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 984 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΑ ΞΕΚΑΤΙΝΙΑΣΜΑΤΑ (ΠΟΥ ΩΣΤΟΣΟ ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ)