Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΤΑΝ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΛΑΘΟΣ ΑΤΟΜΑ (ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ Ν’ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΟΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΤΑΝ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΛΑΘΟΣ ΑΤΟΜΑ
(ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ Ν’ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΟΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟ)

Έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές στην πράξη πως όπου μαζεύονται πολλοί και λειτουργούν συλλογικά δεν συμπεριφέρονται πάντα εξυπνότερα απ’ όσο θα συμπεριφέρονταν καθένας τους ατομικά. Ο συναγελασμός λειτουργεί αναγκαστικά εξισωτικά προς τα κάτω▪ αφαιρεί ευφυία από τους ευφυείς προκειμένου αυτοί να φτάσουν τον μέσο όρο της αγέλης. Ακόμη χειρότερα όταν εντός της αγέλης κυριαρχεί το συναίσθημα (μια κοινή παθολογική αγάπη για μια ομάδα για παράδειγμα). Όταν, λοιπόν, ισχύουν όλα τα παραπάνω η αγέλη συμπεριφέρεται παράλογα. Τόσο περισσότερο όσο πιο λογική δείχνει με πρώτη ματιά η αντίδραση της. Άλλωστε, όπως μεταξύ άλλων σημειώνει και ο Ν. Γκάτσος «Το γαρ πολύ του έρωτος γεννά παραφροσύνη» (βλέπε εδώ).

Πήγαν, όπως διαβάσαμε όλοι μας, μετά το παιχνίδι με τον Π.Α.Ο. κάμποσοι οπαδοί της Α.Ε.Κ. στους παίκτες και τους εξέφρασαν τα παράπονα τους. Τους είπαν ότι γι’ αυτούς η Α.Ε.Κ. είναι η ζωή τους και πως δεν ανέχονται τέτοιες εμφανίσεις. Ζήτησαν, λέει, από τον Ίβιτς να τ’ αλλάξει όλα.

Παρά το γεγονός ότι τους κατανοώ εν μέρει, δεν γίνεται ωστόσο να μην σημειώσω αυτό το κωμικοτραγικά γελοίο σκηνικό. Δύο είναι τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία αυτής της κωμικοτραγικά γελοίας κατάστασης:

  • Το πρώτο είναι ότι ζητούν από έναν υπάλληλο της Π.Α.Ε. ν’ αλλάξει τα πάντα λες και αυτός έχει τους απεριόριστους πόρους στην διάθεση του για να το κάνει. Του ζητούν να λειτουργήσει όπως εκείνοι θα ήθελαν σαν να μην γνωρίζουν πως λειτουργεί η Π.Α.Ε. την τελευταία 6ετία. Η τέτοια τους συμπεριφορά προσβάλει την νοημοσύνη καθενός τους ξεχωριστά (γιατί καθένας τους ξεχωριστά γνωρίζει και αποδέχεται με την μέχρι τώρα στάση του την υφιστάμενη λειτουργία της Π.Α.Ε. ως εταιρείας), αλλά ως συλλογική (αγελαία) νοημοσύνη είναι απολύτως ενδεικτική και αναμενόμενη.
  • Παρά τα λεγόμενα τους ότι η Α.Ε.Κ. είναι η ζωή τους, αυτό επί της ουσίας δεν ισχύει. Γιατί αν ήταν δεν θ’ ανέχονταν από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη της να την προσβάλει με τον τρόπο που λειτουργεί. Δεν θα είχαν ανεχθεί πολλά απ’ όσα έχουν γίνει την τελευταία 6ετία. Όπως (απο)δείχνουν τα πράγματα λειτουργούν σαν κακοποιημένα άτομα τα οποία όσο φοβούνται την κακοποίηση άλλο τόσο φοβούνται μη τα παρατήσει αυτός που τα κακοποιεί. Γι’ αυτό και θα διαιωνίζεται η παθογένεια στην λειτουργία της ομάδας.  

Το γεγονός ότι οι οπαδοί απευθύνθηκαν στους υπαλλήλους (παίκτες και προπονητή) και όχι στον ιδιοκτήτη της Π.Α.Ε. (απο)δείχνει ότι δεν έχουν (ή καλύτερα θέλουν να μην έχουν) συναίσθηση της δύναμης (αλλά και της ευθύνης) τους. Στην περίπτωση μας είναι συζητήσιμο αν στην περίπτωση που θα συναντούσαν τον ιδιοκτήτη τον φοβέριζαν ή τον παρακαλούσαν να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Μάλλον το δεύτερο θα συνέβαινε.

Με βάση τα παραπάνω είναι απολύτως αναμενόμενο ότι ελάχιστα πράγματα θ’ αλλάξουν ουσιωδώς στην λειτουργία της Π.Α.Ε. Το ξέρουν, αλλά δεν μπορούν (και δεν θέλουν) να λειτουργήσουν διαφορετικά γιατί σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πάρουν την ομάδα στα χέρια τους. Η μέχρι τώρα συμπεριφορά τους είναι η απόδειξη για ποιο λόγο δεν πρέπει ν’ αναμένεται για πολλά χρόνια ακόμα η «αλλαγή από τα κάτω» σ’ αυτή την γωνιά της Χερσονήσου του Αίμου.

Για κάποια παλαιότερα σχετικά κείμενα μας πατήστε εδώ, εδώ & εδώ.

18 Νοέμβρη 2019
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 1071 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΟΤΑΝ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΛΑΘΟΣ ΑΤΟΜΑ (ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ Ν’ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΟΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟ)