Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΤΑΝ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ (Α.Σ.Ο.Ε.Ε., ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΤΑΝ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ
(Α.Σ.Ο.Ε.Ε., ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ)

Μετά την παλινόρθωση της Ν.Δ. στην Εξουσία και μέσα στα πλαίσια της ιδεολογίας της η Αστυνομία έχει προχωρήσει το τελευταίο 3μηνο σε μια σειρά καταδρομικών επιχειρήσεων. Επιχειρήσεων οι οποίες έλαβαν χώρα είτε στα Εξάρχεια, είτε στη γενικότερη περιοχή (άλλωστε η Α.Σ.Ο.Ε.Ε. δεν είναι μακριά). Η επιτυχία αυτών των επιχειρήσεων δεν κρίνεται μόνο ως προς την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού, αλλά πολύ περισσότερο με την ευκολία με την οποία αυτός επετεύχθη. Επιπλέον, και με μόνη εξαίρεση των επαγγελματιών της πολιτικής όσων πολιτεύονται με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και όσων αρέσκονται να δίνουν μάχη μέσω του fb οι πολίτες ελάχιστα αντιμετώπισαν αρνητικά τις επιχειρήσεις αυτές. Από πολιτική άποψη αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες στην πλειοψηφία τους θεωρούν τις επιχειρήσεις αυτές υποχρέωση της Πολιτείας για την αποκατάσταση της Τάξης (όποιο περιεχόμενο και αν δίνει καθένας μας).

Ακόμα και οι αιτιάσεις που ακούγονται το τελευταίο διάστημα για «αστυνομοκρατία» το μόνο που αποδεικνύουν είναι ότι είχαμε συνηθίσει την ανομία και την ατιμωρησία για μια σειρά μικρο-εγκλημάτων όπως οι εμπρησμοί αυτοκινήτων και οι καταστροφές σε καταστήματα και οικίες. Είχαμε συνηθίσει τόσο στην ανομία και την ατιμωρησία που κάποιοι τις είχαν ταυτίσει με την «μαγκιά» και το «πρέπει» μιας θολής ως προς τον προσδιορισμό της κατηγορίας ατόμων. Τις είχαμε συνηθίσει τόσο που η επέμβαση της αστυνομίας στα πλαίσια του νόμου και της λογικής κάποιους τους ξενίζει. Το χειρότερο είναι η προσπάθεια υποτίμησης των ευρημάτων των καταδρομικών αυτών επιχειρήσεων από τους επαγγελματίες πολιτικούς της «Αριστεράς». Μια υποτίμηση, η οποία για την ώρα και με βάση τη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία μπορεί μεν να τους (ξανά)κάνει -μετά την κυβερνητική τους θητεία- αρεστούς σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, αλλά σε σχέση με την μεγάλη πλειοψηφία τους περιθωριοποιεί.

Αν, όμως, η Αστυνομία αποδεικνύεται ικανή να σχεδιάζει και να διεξάγει μ’ επιτυχία επιχειρήσεις στα Εξάρχεια και την Α.Σ.Ο.Ε.Ε. γεννάται το ερώτημα γιατί δεν μπορεί ν’ αστυνομεύσει μ’ επιτυχία ένα γήπεδο. Η πλέον «εύκολη» (αλλά και προφανής για πολλούς) απάντηση είναι ότι ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ. Δεχόμενοι, λοιπόν, ότι δεν είναι θέμα (αν)ικανότητας αλλά θέλησης τότε οφείλουμε ν’ αναρωτηθούμε το «γιατί». Σχετικά με το «γιατί» πολλά μπορούν να ειπωθούν:

  • Γιατί σε συνεννόηση με την εκάστοτε κυβέρνηση θέλουν ν’ αφήνουν στον κόσμο ένα πεδίο εκτόνωσης.
  • Γιατί έχει «πολιτικό κόστος».
  • Γιατί δεν θέλουν να στεναχωρήσουν τους ιδιοκτήτες των Π.Α.Ε. και ως συνέπεια της επέμβασης τους να διαταράξουν τις σχέσεις τους με τους «οργανωμένους».

Από την άλλη η αναποτελεσματική αστυνόμευση των ντέρμπι δημιουργεί όλο και μεγαλύτερο προβληματισμό στους οικογενειάρχες οι οποίοι θα ήθελαν να πάνε στο γήπεδο με τα παιδιά τους. Προφανώς, τ’ αποτελέσματα αυτής της τακτικής είναι ποικίλα και σε καμιά περίπτωση μόνο τα ποθούμενα. Προφανώς, η αλλαγή της μέχρι τώρα στάσης θα προκαλέσει αναταράξεις. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, δεν θα χρειαστεί η Αστυνομία (και άρα η Κυβέρνηση) ν’ αλλάξει τακτική. Καθώς, τόσο καιρό αρνούνταν να κάνει την δουλειά της περιοριζόμενη στην εκ των υστέρων χονδροειδή επέμβαση ΔΕΝ μπορεί πλέον παρά να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της εκχώρησης της δημόσιας λειτουργίας της αστυνόμευσης δημοσίων χώρων στους ιδιώτες.  

Αν όντως γίνει κάτι τέτοιο το επόμενο λογικό βήμα θα είναι και η ίδρυση ιδιωτικών φυλακών. Το πόσο επιτυχημένη με όρους «δημοσίας τάξεως» είναι η μέχρι τώρα λειτουργία της Αστυνομίας αποδεικνύεται από τη συχνότητα χρήσης του επιχειρήματος περί «αστυνομοκρατίας». Ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης αλλά και του περιεχομένου που δίνει καθένας μας στον όρο, φαίνεται πως αυτοί που δηλώνουν «Αριστεροί» (κάποιοι από τους οποίους ήταν και στην Εξουσία) έχουν πρόβλημα με την παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους. Μιας παρουσίας η οποία γίνεται εμφανής από τις στολές είτε των αστυνομικών είτε των Μ.Α.Τ. Ίσως, να προτιμούν αστυνομικούς με πολιτικά που να έχουν μια πιο «διακριτική» παρουσία. Κάτι σαν τους πράκτορες της «Στάζι» και της «Γκε Μπε Ου».

Θα είχε πάντως ενδιαφέρον να δούμε την Αστυνομία ν’ αστυνομεύει ένα ντέρμπι με τα ίδια μέσα (drones, ελικόπτερο) όπως και τα Εξάρχεια την μέρα της πορείας του Πολυτεχνείου. Όχι, τίποτα άλλο αλλά με βάση τον σχεδιασμό της Κυριακής απέδειξε πως αν θέλει μπορεί. Το ζήτημα είναι να θέλει η Κυβέρνηση και οι ιδιοκτήτες των Π.Α.Ε.

19 Νοέμβρη 2019
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 1065 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΟΤΑΝ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ (Α.Σ.Ο.Ε.Ε., ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ)