Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΩΝ Π.Α.Ε. (ΟΤΑΝ Ο ΚΟΛΚΑΣ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΑ ΤΟΥ ΓΑΥΡΟΥ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΩΝ Π.Α.Ε.
(ΟΤΑΝ Ο ΚΟΛΚΑΣ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΑ ΤΟΥ ΓΑΥΡΟΥ)

Είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο όταν ο κύριος αντίπαλος σου αντιμετωπίζει προβλήματα να θες να εκμεταλλευτείς την ευκαιρία «να του γυρίσεις το μαχαίρι στη πληγή». Τέτοιες στιγμές η χαιρεκακία επικρατεί της λογικής. Επιτέλους, τον έχεις εκεί που τον ήθελες πάντα. Δεδομένου, ότι τη στιγμή εκείνη επικρατεί το συναίσθημα και όχι η λογική είναι αναμενόμενο να λες και να γράφεις παρορμητικά. Ακόμα χειρότερα να μην σκέφτεσαι ότι αυτά για τα οποία κατηγορείς τον άλλο ισχύουν και για σένα. Μια τέτοια περίπτωση είναι το ιδιοκτησιακό των «τεσσάρων μεγάλων» Π.Α.Ε. Βρήκε που λέτε ευκαιρία ο Κόλκας (αυτός που εξαρτούσε τον γάμο του από την κατάκτηση του Πρωταθλήματος) τώρα που ξεκατινιάζονται οι Γαύροι ν’ αναρωτηθεί (παρ’ ότι ξέρει την απάντηση) σχετικά με τον κάτοχο των μετοχών του Γαύρου (βλέπε εδώ).

Ως γνωστόν, τις μετοχές της ομάδας του Λιμανιού τις κατέχει ο Βαγγέλης Μαρινάκης μέσω μιας off shore με έδρα την Κύπρο (ένα «φορολογικό παράδεισο» στον οποίο μιλάνε Ελληνικά). Θα μπορούσε να έχει έδρα στην Βουλγαρία (που είναι και της μοδός), αλλά το πρεστίζ του Βαγγέλα δεν το επέτρεπε. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι μόνον ο Βαγγέλης που προτίμησε αυτό τον τρόπο κατοχής των μετοχών.

Είναι και ο Αλαφούζος, ο οποίος κατέχει τις μετοχές του Π.Α.Ο. μέσω μιας Κυπριακής off shore. Όμως, η επιλογή της Κύπρου για την ίδρυση μιας «υπεράκτιας εταιρείας» δεν είναι αποκλειστικά Ελληνική επιλογή. Το «νησί της Αφροδίτης» θεωρείται ιδανικό για τέτοιου είδους δουλειές και από επιχειρηματίες άλλης υπηκοότητας, μεταξύ των οποίων και οι Ρώσοι. Κυρίως οι Ρώσοι την επιλέγουν για τέτοιου είδους δουλειές. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν τέθηκε ζήτημα οικονομικής διάσωσης της Κύπρου «κουρεύτηκαν» πολλές καταθέσεις Ρώσων που είχαν διοχετευτεί εκεί.

Ο Ιβάν Σαββίδης επέλεξε και αυτός να ιδρύσει την δική του off shore στην Κύπρο και μέσω αυτής ν’ αποκτήσει και τις μετοχές του «Γαύρου του Βορρά». Η «υπεράκτια εταιρεία» του Ιβάν μας είναι γνωστή και γι’ άλλο λόγο εκτός της κατοχής των μετοχών της Π.Α.Ε. Μας είναι γνωστή από το «αστυνομικό δελτίο». Συγκεκριμένα:

Όταν ο Ρατζβάν Λουτσέσκου (ο προπονητής που κατέκτησε το ντάμπλ για τον Ιβάν) ήταν στην Ξάνθη έπεσε θύμα πυρπόλησης του αυτοκινήτου του. Από την έρευνα προέκυψε ότι η off shore του Ιβάν είχε πληρώσει τα έξοδα διαμονής στους δράστες. Βέβαια, στην εξέλιξη ο Ρατζβάν εργάστηκε για τον Ιβάν και ο τελευταίος με τις «άκρες» του «έθαψε» την υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η σύνδεση είναι εξακριβωμένη.

Παρά το γεγονός ότι ο «αφανής ιδιοκτήτης» της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. κατέχει τις μετοχές της μέσω ενός σωματείου με έδρα την Ελλάδα, ωστόσο και αυτός χρησιμοποιεί τις φορολογικές διευκολύνσεις της Κύπρου για την δραστηριότητα του. Συγκεκριμένα, στην Κύπρο εδρεύει μια «εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών» η LESKIRA, που σε ώρα ανάγκης μπορεί και να χορηγήσει ένα δάνειο.

Βλέπουμε, λοιπόν, πως ο καημός του ασπρόμαυρου αρχι-γιουσουφιού είναι απολύτως προσχηματικός (που θα ‘λεγε και ο Θωμαΐδης)▪ δηλαδή απολύτως υποκριτικός. Προσωπικά δεν με πειράζει οι άλλοι να λειτουργούν είτε υποκριτικά, είτε στρουθοκαμηλιστικά. Κάθε άλλο. Το απολαμβάνω. Η πηγή της απόλαυσης είναι πως αν θέλουν για μια στιγμή να γίνουν πιστευτοί από τους άλλους, θα πρέπει να δείξουν ότι εννοούν αυτά που λένε και γράφουν.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνος ένας τρόπος υπάρχει ν’ αποδείξουν ότι τα εννοούν (αλλιώς ας βγάλουν τον σκασμό). Ο τρόπος αυτός είναι πρώτος ο Ιβάν να δημοσιεύσει αναλυτικά οικονομικά στοιχεία (τα οποία για τους ιδιώτες κοστίζουν 50 Ευρώ ανά Χρήση) της Κυπριακής off shore εταιρείας του από τη στιγμή που αγόρασε τον πρώην Π.Α.Ο.Κ. και νυν «Γαύρο του Βορρά» μέχρι και σήμερα. Να δούμε και εμείς πόσα και από που είναι τα έσοδα της εταιρείας του. Όχι τίποτ’ άλλο αλλά αν δεν το κάνει, τότε πάει στα σκουπίδια όλη η προσπάθεια των Μέσων του χρησιμοποιώντας τους Ισολογισμούς της εταιρείας του Μαρινάκη ν’ αποδείξουν μέσω της αριθμητικής ότι αυτός κάνει λαθρεμπόριο (βλέπε εδώ).

Ας δώσουν εκείνοι το παράδειγμα αναγκάζοντας και τους άλλους να τα βγάλουν στη φόρα και μετά τα λέμε. Αλλιώς, στρουθοκαμηλίζουν και είναι και υποκριτές. Ελπίζω, όλα τα παραπάνω να τους είναι ξεκάθαρα (αλλά δεν είμαι και πολύ σίγουρος).

28 Νοέμβρη 2019
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 2256 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΩΝ Π.Α.Ε. (ΟΤΑΝ Ο ΚΟΛΚΑΣ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΑ ΤΟΥ ΓΑΥΡΟΥ)