Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 Α.Ε.» (ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 Α.Ε.»
(ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ)

Εγκρίθηκε την Παρασκευή 20 Δεκέμβρη από την Έκτακτη Γ.Σ. της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» η πρόταση του Δ.Σ. για Α.Μ.Κ. 25 εκ. Ευρώ (βλέπε εδώ για την Πρόσκληση). Με μια πανομοιότυπη δημοσίευση (βλέπε εδώ & εδώ) η Α.Ε.Κ. ανακοίνωσε την απόφαση της Γ.Σ. Ωστόσο, η δημοσίευση αυτή προκάλεσε περισσότερα ερωτήματα απ’ αυτά που έλυσε. Σύμφωνα μ’ αυτή η απόφαση για την Α.Μ.Κ. αφορά απλά και μόνο την κεφαλαιοποίηση χρημάτων που είχαν ήδη μπει στο Ταμείο της εταιρείας. Σε συνδυασμό με την Πρόσκληση βγαίνει το συμπέρασμα πως υπάρχουν και νέοι μέτοχοι γιατί ζητείται από την Γ.Σ. να εγκρίνει την παραίτηση των υφιστάμενων μετόχων από το δικαίωμα προτίμησης (δηλαδή, οι υφιστάμενοι μέτοχοι να παραιτηθούν από το δικαίωμα να συμμετάσχουν αναλόγως του ποσοστού τους).

Προτού σχολιάσουμε όσα προκύπτουν τόσο ως δεδομένα όσο και ως ερωτήματα να σημειώσουμε ότι μετά την εξ’ ανάγκης (ένεκα τα λεφτά της Περιφέρειας) ανάκληση του παραχωρητηρίου στη «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» η εταιρεία έχει μείνει χωρίς αντικείμενο εργασιών. Βέβαια, έχει ήδη κατοχυρώσει ένα σχετικό με το γήπεδο εμπορικό σήμα (βλέπε εδώ). Σε κάθε περίπτωση και με βάση τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα οι σημερινοί (και μετά την Α.Μ.Κ.) μέτοχοι της δεν μπορούν βάσιμα να ελπίζουν ότι θα λάβουν στο μέλλον κάτι ως ανταπόδοση των χρημάτων που έχουν καταβάλει.

Το δεδομένο με βάση την ενημέρωση της Α.Ε.Κ. είναι ότι δεν μπαίνουν λεφτά στο Ταμείο της εταιρείας (αφού αυτά έχουν ήδη μπει). Υποτίθεται ότι το σύνολο τους είναι όσα και η Α.Μ.Κ. (25 εκ.). Αυτά με βάση την πληροφόρηση. Γιατί από τον τελευταίο δημοσιευμένο Ισολογισμό της προκύπτει ότι μόνον ένα ποσό 10.100.000 Ευρώ προορίζεται για πιστοποίηση Α.Μ.Κ. (βλέπε εδώ). Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο 2019 μπήκαν στο Ταμείο της εταιρείας άλλα 15 εκ.

Προσοχή όμως!

Μια Α.Μ.Κ. μπορεί να γίνει με τρείς τρόπους:

  • Με καταβολή μετρητών.
  • Με πιστοποίηση ήδη καταβληθέντων χρημάτων.
  • Με κεφαλαιοποίηση Χρεών.

Τα δύο πρώτα είναι ξεκαθαρισμένα και αποτελούν τους συνηθέστερους τρόπους Α.Μ.Κ. Ο τρίτος, όμως, είναι στην περίπτωση μας ο πιο ενδιαφέρων (αλλά και ο πιο επικίνδυνος).

Η ενημέρωση της Α.Ε.Κ. αναφέρει ότι ο Μελισσανίδης έχει χρηματοδοτήσει ο ίδιος το 80% του έργου μέχρι στιγμής έχοντας δώσει πάνω από 20εκ. Όμως, δεν μας ενημερώνει αν τα έβαλε με τ’ όνομα του ή μέσω εταιρειών που ελέγχει. Γνωρίζουμε από τον Ισολογισμό της εταιρείας για το 2018 ότι αυτή έχει δανειστεί συνολικά 5,5 εκ. Ευρώ. Το 1,5 εκ. προέρχεται από την LESKIRA μια εταιρεία συμφερόντων Μελισσανίδη με έδρα την Κύπρο και ελήφθη το 2017 (βλέπε εδώ σελ. 27 του pdf του Ισολογισμού). Για τα 4 εκ. που η εταιρεία δανείστηκε το 2018 ΔΕΝ έχουμε καμία πληροφόρηση για την ταυτότητα του δανειστή.

Είναι προφανές πώς για να μετατραπούν σε μετοχές αυτά τα 5,5 εκ. πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των πιστωτών (ή του πιστωτή), οι οποίοι (ο οποίος) θα μεταβληθούν πλέον σε μετόχους (μέτοχο). Δεδομένων και των δικαστικών περιπετειών στις Η.Π.Α. σχετικά με την κατάχρηση 300 εκ. $ από την AEGEAN MARINE PETROLEUM INC. και τις κατηγορίες των νυν μετόχων της ότι μέρος των χρημάτων έχουν διοχετευτεί στην Α.Ε.Κ. Αν επιλεγεί αυτός (ή και αυτός) ο τρόπος Α.Μ.Κ. τότε η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» και το γήπεδο γενικότερα ίσως εκτεθούν σε μεγάλο κίνδυνο.

Αυτό, όμως, δεν μπορούμε με βάση την πληροφόρηση που έχουμε (επί της ουσίας ΔΕΝ έχουμε) μέχρι στιγμής να το πούμε με σιγουριά παρά μόνο να το υποθέσουμε. Δυστυχώς ή ευτυχώς -όπως και για πολλά άλλα πράγματα στην «Α.Ε.Κ. του Διοικητικού Ηγέτη»- μόνον ο χρόνος θα μας λύσει την απορία.

23 Δεκέμβρη 2019
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 702 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 Α.Ε.» (ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ)