Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΠΕΡΙ ΚΡΑΞΙΜΑΤΟΣ (ΟΤΑΝ Η ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΒΟΛΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΕΡΙ ΚΡΑΞΙΜΑΤΟΣ
(ΟΤΑΝ Η ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΒΟΛΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ)

Το «κράξιμο» είναι ένας τρόπος επαναφοράς κάποιου που έχει παραφερθεί στον «σωστό δρόμο». Όπως κάθε ποινή για να έχει το μέγιστο σωφρονιστικό αποτέλεσμα πρέπει να επιβάλλεται άμεσα. Ωστόσο, μέσα στη βιασύνη μπορούν να γίνουν λάθη. Γιατί η βιασύνη δεν επιτρέπει μια προσεκτικότερη εξέταση της κατάστασης. Ακόμα, όμως κι έτσι για να είναι κανείς δίκαιος θα πρέπει να θέλει να εξετάσει αντικειμενικά τα δεδομένα και αυτό δεν είναι ποτέ δεδομένο. Τελικά, καθένας μας «κράζει» αναλόγως των ιδεοληψιών του για κάθε ζήτημα και των στερεοτύπων που τον προσδιορίζουν. Σήμερα, θα σχολιάσω τρία «κραξίματα» που απασχόλησαν την σχετικά πρόσφατη επικαιρότητα. Στις δύο από τις τρείς περιπτώσεις οι «κράζοντες» αδικούν τον εαυτό τους ακόμα και αν είναι τόσο θολωμένοι από τις ιδεοληψίες τους ή/και ανίκανοι να το καταλάβουν.

Στην πρώτη περίπτωση το «κράξιμο» στους φταίχτες ήταν διπλό. Τόσο από την Κοινωνία όσο και από το Κράτος. Είναι η περίπτωση της επιβολής ποινής από το Ε.Σ.Ρ. στην εκπομπή του Γ. Λιάγκα στον ΣΚΑΪ (βλέπε εδώ). Η επιβληθείσα ποινή αφορά χρηματικό πρόστιμο, εβδομαδιαία διακοπή της προβολής της και την αναφορά περίληψης της ποινής σ’ όλες τις εκπομπές του σταθμού για το ίδιο διάστημα. Όλα τα προηγούμενα σωρευτικά (μαζί) παραπέμπουν στη μεσαιωνική τιμωρία όπου ο παραβάτης ακινητοποιούνταν στο «κύφωνα» εντελώς απροστάτευτος (βλέπε εδώ). Στα καθ’ ημάς ο τρόπος με τον οποίο το Ε.Σ.Ρ. επανέφερε τον Λιάγκα και τους λοιπούς συντελεστές της εκπομπής μαζί με τον σταθμό θυμίζει έντονα την διαπόμπευση των «τέντυ μπόις» (απ’ όπου και η φωτογραφία του θέματος).

Βέβαια, απ’ όλα όσα αποφάσισε το Ε.Σ.Ρ. πιο σωφρονιστικό ήταν το ύψος του προστίμου. Γιατί όπως και να το κάνουμε δεν είναι καιροί (αν ποτέ υπήρξαν) για πρόστιμα 150 χιλιάδων για ένα ηλίθιο σχόλιο. Αυτό που αποδεικνύεται περίτρανα και απ’ αυτή (όπως και από τις επόμενες δύο περιπτώσεις) είναι πως ενώ καθένας από τους συντελεστές της εκπομπής μόνος του καταλαβαίνει γιατί δεν έπρεπε να γίνει (δημόσια τουλάχιστον) ένα τέτοιο σχόλιο όλοι μαζί αποδείχθηκαν περισσότερο χαζοί (γι’ αυτό και τιμωρήθηκαν).

Η δεύτερη περίπτωση είναι από τις πλέον ενδεικτικές σχετικά με την μειωμένη διάνοια (εξυπνάδα) που διαθέτει ένα «κοπάδι», ειδικά όταν οι αντιδράσεις είναι αντανακλαστικές και όχι προϊόν λογικής επεξεργασίας. Σάλος προκλήθηκε από αφίσες στους σταθμούς του Μετρό σχετικά με τ’ αγέννητα παιδιά και το δικαίωμα τους στη ζωή. Οι αφίσες κατέβηκαν εξ’ αιτίας των αντιδράσεων (βλέπε εδώ). Βέβαια, υπήρξε και ένας (μόνον ένας) ο οποίος τοποθέτησε το θέμα στις πραγματικές του διατάσεις (βλέπε εδώ).

Κατ’ αρχάς να σημειώσω ότι η αντίδραση όσων κατάφεραν τελικά να κατέβουν οι αφίσες ήταν εξόχως φασιστική. Γιατί, όπως είπε κάποτε και ο Τζίμης Πανούσης: «Ο Φασισμός δεν είναι ιδεολογία, αλλά νοοτροπία.». Και δεν υπάρχει τίποτα πιο φασιστικό από το να πιέζεις να γίνει μια διάκριση σε βάρος κάποιου με τον οποίο διαφωνείς. Επιπλέον όλα όσα υποστηρίζονται περί «σκοταδισμού» και τα τοιαύτα είναι βλακείες.

Αν κάποιος θέλει να θεωρείται «προοδευτικός» δεν «πετροβολά» το δικαίωμα του «άλλου» να διαδίδει τις απόψεις του (αυτός δεν ήταν άλλωστε ο ρόλος του «πανεπιστημιακού ασύλου» που θεωρητικά υπερασπίζονται;). Αν, δε, θα ήθελε να είναι «προοδευτικός» ως τα μπούνια τότε θα έπρεπε να σκεφτεί ότι:

  • Η ανθρώπινη ζωή (η δική του) είναι φθηνή σε σχέση με τα λεφτά που απαιτούνται γι' αυτή από τη σύλληψη ως τον θάνατο. Κανείς δεν θα τιμωρήσει ουσιαστικά αυτόν που θα τον σκοτώσει σε τροχαίο ή θα τον βιάσει και μετά τον αφήσει «φυτό» (αν, δε, υπάρξουν και κάποιοι «Αριστεροί» να φωνάξουν για λογαριασμό του βιαστή θα τον αφήσουν και ελεύθερο μετά από λίγο).
  • Από την άλλη η γέννηση ενός παιδιού, το μεγάλωμα του, η μόρφωση του έχουν γίνει πανάκριβα.
  • Την ίδια στιγμή υποτίθεται ότι οι γυναίκες κατέκτησαν την ισότητα και έτσι τους δίνεται ευκαιρία για εργασιακή και κοινωνική καταξίωση μέσω της καριέρας τους.
  • Έτσι, όταν και αν αποφασίσουν να κάνουν παιδί δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούν.
  • Ακόμη περισσότερο όταν έχουν κάνει έκτρωση επειδή θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν το σώμα τους.
  • Μόνο που ο «έλεγχος του σώματος» περιορίζεται στο δικαίωμα να κάνουν τατουάζ, να τρυπιούνται, να αυξάνουν ή να μειώνουν το μέγεθος του στήθους και των γλουτών και όχι να επεμβαίνουν σε μια ανεξάρτητη από τη θέληση τους διαδικασία.
  • Όπως, δεν μπορούν να επέμβουν στην διαδικασία της χώνεψης. Γιατί η εγκυμοσύνη είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς συγκυριών που συνέπεσαν. Είναι σαν το λειτουργικό του υπολογιστή που έχει εγκαταστήσει ο κατασκευαστής και στο οποίο ο υπολογιστής δεν επιδρά.
  • Η εγκυμοσύνη για τις γυναίκες και η πατρότητα για τους άντρες είναι ένα στάδιο όπως η εφηβεία και τα γεράματα. Εκ κατασκευής πρέπει να βιωθεί γι’ αυτό και την έλλειψη της αναπληρώνουν (κυρίως) οι γυναίκες με την υιοθεσία παιδιών και κατοικιδίων, με την αφιέρωση σε κοινωφελείς σκοπούς ή με την ολοκληρωτική αφιέρωση σε συγγενικά τους πρόσωπα. Παροιμιώδης, άλλωστε, είναι η παροιμία: «Σ’ όποιον ο Θεός δεν δίνει παιδιά δίνει ανίψια».

Αν, όλα τα παραπάνω που προκύπτουν από τη λογική και όχι το συναίσθημα τα είχαν σκεφτεί οι «προοδευτικοί»▪ τότε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε ζητήματα όπως την αναγκαστική διακοπή της κύησης για καθαρά ιατρικούς λόγους και την υιοθεσία παιδιών που οι μανάδες τους για τους δικούς τους λόγους δεν τα θέλουν. Από Ηθικής άποψης μόνο ένα ανήθικο Κράτος αντιμετωπίζει νομικά διαφορετικά την γυναίκα που κάνει έκτρωση απ’ αυτή που αφού γεννήσει το πετά στα σκουπίδια. Το «γιατί» προστατεύεται νομικά το παιδί αφού γεννηθεί και όχι πριν είναι από Ηθικής άποψης ακατανόητο: και στις δυό περιπτώσεις χτυπά η καρδιά του.

Η τρίτη περίπτωση αφορά μια συγκεκριμένη κατηγορία «συνήθων υπόπτων». Όπως η Κρατική Ασφάλεια έχει «αδυναμία» σε συγκεκριμένη κατηγορία υπόπτων, έτσι και οι «προοδευτικοί» έχουν κι αυτοί τους δικούς τους «συνήθεις υπόπτους». Πριν από λίγους μήνες ιερέας στη Μάνη κατηγορήθηκε ότι ασέλγησε σε 12χρονο κορίτσι. Οι «προοδευτικοί» που δεν έχουν άλλο Θεό εκτός από την «Πρόοδο» (καθ’ ότι «προοδευτικοί») βρήκαν την ευκαιρία να λιντσάρουν ηθικά τον ιερέα (νομίζοντας ότι έτσι πλήττουν την θρησκεία). Άλλωστε, η ιδέα ότι μπορεί ένας άντρας να τιθασεύσει τις σεξουαλικές ορμές του είναι από μόνη της πολύ προκλητική για να της αντισταθούν.

Ο Αρχιεπίσκοπος για να περισώσει οτιδήποτε περισώζεται και δεδομένης της ενοχής άλλων ιερέων στο παρελθόν αντέδρασε (κρατώντας μια μικρή επιφύλαξη) σαν να θεωρούσε τον ιερέα ένοχο. Στα τέλη Νοέμβρη μάθαμε πως ο ιερέας πάσχει από σοβαρό λοιμώδες μεταδιδόμενο νόσημα από το οποίο η μικρή ΔΕΝ πάσχει (βλέπε εδώ). Συνεπώς οι δυό τους ΔΕΝ είχαν τέτοιου είδους επαφή όπως αυτή που υπονοήθηκε.

Και τώρα; Ποιος και πως θ’ αποκαταστήσει κοινωνικά τον ιερέα; Ποια ποινή πρέπει να επιβληθεί σε μάνα και κόρη που κατηγόρησαν ψευδώς όπως αποδεικνύεται τον ιερέα για να καλύψουν την σεξουαλική κακοποίηση της μικρής από μέλος της οικογένειας της όπως καταγγέλλεται; Μήπως να μπουν και οι δύο φυλακή για λίγο ή να διαπομπευθούν όπως ο ιερέας του οποίου η φωτογραφία ως εγκληματία δόθηκε στην δημοσιότητα; Φυσικά, κανένας «προοδευτικός» δεν θα διαμαρτυρηθεί για λογαριασμό του τουλάχιστον όπως το έκανε όταν ο Χρυσοχοΐδης δημοσίευσε τις φωτογραφίες των τριών ιερόδουλων.

Κοινή συνισταμένη των παραπάνω τριών περιπτώσεων είναι ότι το «κράξιμο» είναι εύκολο, αλλά δεν είναι πάντα το πρέπον. Στην περίπτωση του Γ. Λιάγκα μπορεί ο δημόσιος εξευτελισμός σε συνδυασμό με το πρόστιμο να τον κάνει πιο προσεκτικό. Στις άλλες δύο όμως μας έκανε συνολικά χειρότερους ως Κοινωνία. γι’ αυτό πριν «κράξεις» «σκέψου και πρόσεξε» που έλεγε και το διαφημιστικό της δεκαετίας του ’80 για τις δασικές πυρκαγιές: «μια σπίθα μπορεί να φέρει την καταστροφή».

18 Γενάρη 2020
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 1231 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΠΕΡΙ ΚΡΑΞΙΜΑΤΟΣ (ΟΤΑΝ Η ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΒΟΛΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ)