Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ (ΟΤΑΝ Η ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ ΕΝ ΕΧΕΙ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
(ΟΤΑΝ Η ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ ΕΝ ΕΧΕΙ)

Μια από τις πιο σοφές ρήσεις είναι η «Εποίησε την ανάγκη φιλοτιμία». Είναι τότε που προσπαθείς να βρεις έναν εύσχημο τρόπο να παραδεχτείς ότι τελικά θα πράξεις αυτό που ήθελες ν’ αποφύγεις και το οποίο οι «άσπονδοι» φίλοι/εχθροί σου είχαν προεξοφλήσει ότι θ’ αναγκαστείς να κάνεις. Στο κάτω-κάτω κανείς δεν ξέφυγε το «πικρό ποτήρι» ακόμη και αν το ζήτησε (ούτε καν ο Χριστός). Υπάρχει, όμως, και μια ακόμη πιο «χειροπιαστή» αλήθεια. Είναι αυτή που μέσα σε μόνο μια φράση περιέγραψε ο Δημοσθένης: «Δει δε χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι των δεόντων.». Δηλαδή, no money no honey. Σήμερα, θ’ αναφερθούμε στα οικονομικά τριών ομάδων. Οι δύο ανήκουν (την ώρα που γράφεται το κείμενο) στην Α1 και η άλλη στην Α2.

Αρχίζουμε με την Α.Ε.Κ. η οποία μέχρι να δημοσιοποιήσει τους Ισολογισμούς των Χρήσεων 2016-2017, 2017-2018 και 2018-2019 (κατά διαβολική σύμπτωση τους ίδιους Ισολογισμούς ΔΕΝ έχει δημοσιοποιήσει και ο «γνήσιος Γαύρος» φαίνεται ν’ «ανησυχεί» μόνο για τα πρόστιμα της Ε.Ε.Α. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Ε.Ε.Α. της 6ης Φλεβάρη 2020 (βλέπε εδώ) η Κ.Α.Ε. του Μάκη Αγγελόπουλου τιμωρήθηκε και φέτος (όπως και πέρυσι) με πρόστιμο 2.000 Ευρώ.

Το ζήτημα δεν είναι το ύψος του προστίμου, αλλά το αν ήταν ανάγκη να το δεχτεί. Ωστόσο, όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν σχετικά σύντομα (ανάλογα με τα οικονομικά του Μάκη) όταν και θα κληθεί ο «Λαός της Α.Ε.Κ. να την πάρει στα χέρια του» όπως είναι και το όνειρο του σημερινού ιδιοκτήτη της. Τότε θα μάθουμε τα πάντα για τα οικονομικά της Κ.Α.Ε. Ελπίζουμε να μπορούμε και να τα χωνέψουμε εύκολα.

Η δεύτερη ομάδα στα οικονομικά της οποίας θ’ αναφερθούμε σήμερα είναι ο Π.Α.Ο.Κ. Όσοι νομίζατε (και κατηγορούσατε γι’ αυτό) ότι ο Ιβάν έχει παρατημένο το μπάσκετ σήμερα πρέπει ν’ αναθεωρήσετε. Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την ομάδα.

Αν τ’ όνομα της Τράπεζας δεν σας λέει κάτι έχετε απόλυτο δίκιο. Η συγκεκριμένη είναι προϊόν των τελευταίων δύο ετών αφού προήλθε από την απορρόφηση της «Συνεταιριστικής Τράπεζας Πιερίας» από την «Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών» (βλέπε εδώ την σχετική σύμβαση). Η οικονομική κατάσταση της Τράπεζας που προέκυψε φαίνεται από τον τελευταίο δημοσιευμένο Ισολογισμό της για το 2018. Για να μη χαθείτε στα νούμερα μπορείτε να πάτε κατευθείαν στο Πιστοποιητικό του Ορκωτού Ελεγκτή στην αρχή του pdf και να διαβάσετε όσα αναφέρονται εκεί.

Αφού, λοιπόν, βγάλαμε άκρη με τ’ όνομα και σχηματίσαμε μια άποψη για τα οικονομικά της ας δούμε τι γυρεύει η Τράπεζα στον Π.Α.Ο.Κ. Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα ασχολήθηκε με την χρηματοδότηση του Π.Α.Ο.Κ. για να βγάλει λεφτά μέσω του επιτοκίου χρηματοδότησης. Οπότε, το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι να δούμε αν ο Ιβάν Σαββίδης εγγυήθηκε και ως ποιο ποσό την αποπληρωμή της χρηματοδότησης. Γιατί στους καιρούς που ζούμε δεν είναι να χάνει μια Τράπεζα (και μάλιστα συνεταιριστική) λεφτά.

Εκτός, όμως, της Τράπεζας καμία εταιρεία ΔΕΝ συμφέρει να χάνει λεφτά ειδικά αν είναι υποκείμενο κάποιου συστήματος FFP όπως αυτό της Ευρωλίγκας. Σε προηγούμενο κείμενο μας (βλέπε εδώ) κάναμε λόγο για την σχέση Ευρωλίγκας και «γνήσιου Γαύρου». Μπορεί η Ευρωλίγκα να ήρε την απαγόρευση μεταγραφών, αλλά επέβαλε περιορισμούς στο ύψος των Εξόδων ως ποσοστό επί των Εσόδων.

Προφανώς, οι περιορισμοί αυτοί θα έκαναν μεγάλη ζημιά στην δυναμικότητα της ομάδας αν τα Έσοδα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο με τα φετινά. Τα φετινά, τα οποία είναι αποκλειστικά από την Ευρωλίγκα μιας και η ομάδα αγωνίζεται στην εξωτική Α2. Αυτό, όμως, ίσχυε μέχρι πριν λίγες μέρες. Όπως διαβάζουμε ο «γνήσιος Γαύρος» ετοιμάζεται να επανέλθει στην Α1 μέσω των πλέι-οφ (βλέπε εδώ).

Ο λόγος είναι απλός:

Με την επάνοδο τους στην Α1 αυξάνουν τα Έσοδα τους (παρά το γεγονός ότι η εκ νέου παρουσία τους ΔΕΝ φαίνεται ν’ αυξάνει τα Έσοδα της Λίγκας, όπως και η απουσία του ΔΕΝ τα μείωσε). Αυξάνοντας τα Έσοδα τους αυξάνονται και τα λεφτά που θα μπορούν να ξοδεύουν (όπως αντίστοιχα αυξάνονται σε απόλυτα ποσά οι μειώσεις που επέβαλλε η Ευρωλίγκα).

Το μόνο πλην της οικονομικής διάστασης άξιο σχολιασμού είναι ότι αυτή την αλλαγή πλεύσης θέλουν να την πλασάρουν ως μια απόφαση του Μπαρτζώκα που ελήφθη για αγωνιστικούς λόγους (οπότε το οικονομικό είναι «απλώς» μια «παράπλευρη ωφέλεια»). Ακόμη κι έτσι ΔΕΝ γίνεται να μη σχολιάσουμε το γεγονός ότι τα αδέρφια Αγγελόπουλοι ήταν αυτοί που επέβαλλαν στον Μπλατ (ξεφτιλίζοντας τον) να δεχτεί την απόφαση για το οικειοθελή υποβιβασμό και τώρα φαίνονται να «σύρονται» πίσω από τον Μπαρτζώκα (που αποφάσισε πριν απ’ αυτούς γι’ αυτούς).

Δυστυχώς ή ευτυχώς με τον «γνήσιο Γαύρο» θ’ ασχοληθούμε και το επόμενο διάστημα. Ελπίζουμε να μην ασχοληθούμε ξανά με την «Βασίλισσα» (εξ’ αιτίας κάποιου προστίμου) περιμένοντας τόσο αυτή όσο και η ομάδα του Λιμανιού να δημοσιοποιήσουν επιτέλους τους Ισολογισμούς τους για τις περιόδους 2016-2017, 2017-2018 & 2018-2019.

11 Μάρτη 2020
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 884 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ (ΟΤΑΝ Η ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ ΕΝ ΕΧΕΙ)