Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΙ «ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝΤΕΣ» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΗΣ Α1 (ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΑΛΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΜΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΙ «ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝΤΕΣ» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΗΣ Α1
(ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΑΛΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΜΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

Την Τετάρτη 3 Ιούνη 2020 λίγα λεπτά πριν τις 12 τρείς άντρες κατηφόριζαν την Νίκης στο Σύνταγμα με κατεύθυνση την Πλάκα. Κατευθύνονταν προς το καφέ-εστιατόριο THE GRECOS PROJECT στο οποίο και κάθισαν σε τραπεζάκι στο πεζοδρόμιο της Μητροπόλεως για να συζητήσουν τ’ αποτελέσματα της συνάντησης στην οποία μόλις πριν από λίγα λεπτά λάμβαναν μέρος. Δεδομένης της ιδιότητας τους αλλά και της τοποθεσίας το μόνο μέρος στο οποίο θα μπορούσαν να βρίσκονται λίγο πριν ήταν το Υπουργείο Οικονομικών. Το οποίο Υπουργείο Οικονομικών είναι ο μοναδικός μέτοχος της Ε.Ρ.Τ. Η οποία με τη σειρά της είναι η ύστατη οικονομική λύση για την σωτηρία του Ελληνικού Επαγγελματικού Αθλητισμού (μπάσκετ και ποδοσφαίρου).

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά η είδηση για την «κεντρική διαχείριση» και το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο της Α1 με την Ε.Ρ.Τ. ήταν γεγονός (βλέπε εδώ). Έτσι, όλα τα κομμάτια του παζλ μπήκαν στην θέση τους. Το ραντεβού, η διαπραγμάτευση(;) μα κυρίως το αποτέλεσμα είναι απολύτως ενδεικτικά της οικονομικής εξάρτησης του Ελληνικού Επαγγελματικού Αθλητισμού από το Κρατικό Ταμείο. Με το Κράτος τις περισσότερες φορές να έχει αποκλειστικά τον ρόλο του «χορηγού» και να μην έχει λόγο στον τρόπο λειτουργίας των Πρωταθλημάτων. Δηλαδή, το Κράτος μόνο πληρώνει.

Το σημαντικότερο, όμως, δίδαγμα από τον τρόπο αντιμετώπισης των παθογενειών και των προβλημάτων του Ελληνικού Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι η εδραιωμένη πεποίθηση πως η λύση σε κάθε ζήτημα είναι θέμα μιας «συμφωνίας κορυφής». Στην περίπτωση μας για το συμβόλαιο της Α1 έπρεπε τις διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση να τις κάνουν Α.Ε.Κ. και Π.Α.Ο. με τον Ε.Σ.Α.Κ.Ε. σε ρόλο όχι παρατηρητή (άλλωστε για το δικό του συμφέρον έγιναν) αλλά νομιμοποιητή. Πέρα και πάνω από τα συμφέροντα του κάθε αθλήματος (όπως τ’ αντιλαμβάνεται κάθε πλευρά), από κανόνες και διαδικασίες μια-δυό συναντήσεις των «μεγάλων» αρκούν και φτάνουν για να βρεθεί αρχικά η «λύση» και στη συνέχεια να επιβληθεί.

Ο τρόπος αυτός επίλυσης των προβλημάτων του Ελληνικού Επαγγελματικού Αθλητισμού ενώ σε κάθε περίπτωση δεν είναι ότι καλύτερο για το κάθε άθλημα (αφού δεν εκτονώνει τις πιέσεις, αλλά πολλές φορές «κουκουλώνει» το πραγματικό πρόβλημα) είναι ότι καλύτερο για τους πολιτικούς καθώς αφαιρεί από πάνω τους την όποια ευθύνη («Κάναμε ότι μας ζήτησαν οι ομάδες»). Μακράν από το να είναι αποδοτικό αυτό το σχήμα, τελικά αποδεικνύεται και περισσότερο κοστοβόρο καθώς το πρόβλημα ανακύπτει ξανά και μια νέα Κρατική χρηματοδότηση είναι πάλι αναγκαία. Κάτι σαν τις «διασώσεις» των τραπεζών στις Η.Π.Α. μετά από κάθε μικρή και μεγάλη κρίση (και φυσικά την ανάλογη από μέρους του χασούρα).

Πάντως για την ώρα ο διακανονισμός για το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο της Α1 φαίνεται να κλείνει αρκετές τρύπες και να προσφέρει την Κρατική εξασφάλιση σ’ όσες ομάδες συμμετάσχουν στο Πρωτάθλημα. Επιπλέον είναι και η τελευταία προσφορά του Μάνου Παπαδόπουλου πριν αυτός ξενιτευτεί. Τέλος, η συμφωνία περί «κεντρικής διαχείρισης» δεσμεύει και τον μπασκετικό Γαύρο (εφ’ όσον με την άνοδο τους στην Α1 θα γίνουν μέλος του Ε.Σ.Α.Κ.Ε. Όλα αυτά μαζί εξηγούν τον εκνευρισμό και την αντίδραση τους μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Θέλετε και το καλύτερο όλων; Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι απολύτως απρόσβλητη από την σημερινή Αντιπολίτευση, μιας και η ίδια ως Κυβέρνηση έκανε ακριβώς τα ίδια με τον άλλο «πυλώνα» του Ελληνικού Επαγγελματικού Αθλητισμού: το ποδόσφαιρο.

28 Ιούλη 2020
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 1275 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΟΙ «ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝΤΕΣ» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΗΣ Α1 (ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΑΛΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΜΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)