Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΑΙΚΤΩΝ Ή ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ; (ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΑΙΚΤΩΝ Ή ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ;
(ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ)

Την προηγούμενη εβδομάδα σχολιάζαμε τον τρόπο που κάθε πλευρά προσπαθεί να εμφανίσει τις πωλήσεις παικτών της άλλης (βλέπε εδώ). Κάθε φορά που γίνεται μια πώληση παίκτη η πλευρά του πωλητή την εμφανίζει ως επιτυχία και η πλευρά του άμεσου αντίπαλου του την υποβαθμίζει. Σε κάθε περίπτωση αυτό που μετρά είναι αν μετά την πώληση αφ’ ενός το κενό καλύπτεται και αφ’ ετέρου αν η δυναμικότητα της ομάδας παραμένει η ίδια ή μειώνεται. Ωστόσο, το ζήτημα ότι μιλάμε για πώληση ενός ανθρώπου (και μάλιστα εργαζόμενου) όσο και αν μας φαίνεται φυσικό στο πλαίσιο του αθλητισμού (και μάλιστα του επαγγελματικού) είναι από ηθική άποψη άκρως προβληματική. Βέβαια, υποτίθεται ότι όλα συμβαίνουν είτε με την συγκατάθεση είτε με τον πειθαναγκασμό των παικτών.

Οι τρείς από τους «τέσσερις μεγάλους» (τρομάρα τους) πουλάνε φέτος παίκτες. Ο τέταρτος (Π.Α.Ο.) λόγω της οικονομικής πολιτικής του των τελευταίων ετών έχει ελάχιστους παίκτες που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν ομάδες του εξωτερικού. Αφήνοντας, για λόγους ευκολίας, στην άκρη τον ρόλο των μάνατζερ πρέπει αφ’ ενός να κάνουμε ένα γενικό σχόλιο για τους άλλους τρείς και αφ’ ετέρου για την Α.Ε.Κ. που μας ενδιαφέρει περισσότερο.

Ο Πρωταθλητής για το 2019-2020 «γνήσιος Γαύρος» πουλά παίκτες (το sdna τον «κατηγορεί» ότι «διαλύει την ομάδα») αλλά σε κάθε περίπτωση δεν φαίνεται να χάνει πολύ από την δυναμική του. Ίσως σε μερικές περιπτώσεις να γίνεται και καλύτερος αντικαθιστώντας αυτούς που φεύγουν με κάποιους που αποδεικνύονται καλύτεροι τους.

Το «αδερφάκι του του Βορρά» εξ αιτίας του FFP είναι αναγκασμένο να πουλήσει οποιονδήποτε παίκτη για τον οποίο κατατεθεί μια «σοβαρή» προσφορά. «Σοβαρή» είναι μια προσφορά με την οποία από τη μια γεμίζει το Ταμείο και από την άλλη το ύψος της μπορεί να δικαιολογήσει την πώληση (ξεπούλημα) στους οπαδούς της ομάδας.

Η Α.Ε.Κ. πουλά χωρίς πρόγραμμα οποιονδήποτε προκαλέσει το ενδιαφέρον ομάδας του εξωτερικού. Για κάποιους παίκτες φαίνεται να έχει κατώτατο όριο, με το οποίο επικοινωνιακά προσπαθεί να δικαιολογήσει στον κόσμο της την πώληση. Για κάποιους παίκτες όπως ο Μάνταλος την τιμή που ζητά η Α.Ε.Κ. μπορούν να την πληρώσουν μόνο οι Σαουδάραβες. Έτσι επί της ουσίας μια μεταγραφή παίκτη της Α.Ε.Κ. χαλά μόνο επειδή αυτός δεν είναι υγιής και με τα ίδια λεφτά μπορείς να πάρεις κάποιον χωρίς ιστορικό σοβαρών τραυματισμών (Μάνταλος).

Κάθε χρόνο η Α.Ε.Κ. ολοκληρώνει τις μεταγραφές της μετά την έναρξη των αγωνιστικών της υποχρεώσεων με αποτέλεσμα αν ήδη έχει τεθεί εκτός από κάποιο στόχο της οι νέοι παίκτες να μην έχουν την επίδραση που θα ήθελαν οι οπαδοί της. Ακόμη χειρότερα αφού ΔΕΝ έχει την δυνατότητα να κρατήσει κάποιον παίκτη για τον οποίο έχει έρθει «σοβαρή» προσφορά προχωρά σε πωλήσεις αφήνοντας κενά τα οποία την αποδυναμώνουν.

Ακόμη κι έτσι κάτι θα μπορούσε να γίνει αν δεν αποδεικνυόταν πως είτε σκόπιμα είτε από ανικανότητα αφήνει να της φύγουν παίκτες που στη συνέχεια θα μπορούσαν να της είναι ιδιαιτέρως χρήσιμοι. Οι Μπακασέτας και Γιακουμάκης είναι δύο απόλυτα ενδεικτικές περιπτώσεις. Όλα αυτά σε συνδυασμό προκαλούν μια αγωνιστικού τύπου ασφυξία στην ομάδα, η οποία δεν μπορεί με συνέπεια να πρωταγωνιστήσει (τουλάχιστον όπως θα ήθελαν οι οπαδοί της).

Μια λύση θα ήταν η ομάδα να μην ξεκινά καμία αγωνιστική της υποχρέωση αν πρώτα δεν έχει καλύψει επαρκώς τα κενά της. Ωστόσο, κάθε άλλο παρά συμβαίνει αυτό. Πράττοντας όπως μέχρι τώρα θυμίζει οδηγό ο οποίος βγαίνει στην εθνική οδό για πολύωρο ταξίδι χωρίς να έχει ρεζέρβα. Έτσι όταν καθ’ οδόν τον πιάνει λάστιχο δεν έχει άλλη επιλογή από το να φωνάξει την οδική βοήθεια (στην οποία όμως δεν έχει συνδρομή και έτσι την πληρώνει κάθε φορά «χρυσή»).

Το χειρότερο όλων είναι πως η διοικητική λογική με την οποία λειτουργεί η Α.Ε.Κ. εκτός από εταιρικά και ποδοσφαιρικά παράλογη ΔΕΝ παραπέμπει στην ύπαρξη ενός επιχειρηματία στο τιμόνι της, αλλά ενός αεριτζή και αρπακολατζή. Και αν μεν ο Ιβάν ξεπουλά ότι μπορεί λόγω FFP, ο «Διοικητικός Ηγέτης» τι δικαιολογία έχει (αφού η Α.Ε.Κ. δεν έχει τέτοια ζητήματα);

16 Σεπτέμβρη 2020
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 859 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΑΙΚΤΩΝ Ή ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ; (ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ)